Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yağmurdan da Enerji Toplayan Hibrit Güneş Panelleri

Yağmurdan da Enerji Toplayan Hibrit Güneş Panelleri

Soochow Üniversitesi araştırmacıları, hem güneşli hem de yağmurlu havada elektrik üretebilen hibrit güneş paneli geliştirdi.

Kullanımı en yaygın olan yenilenebilir enerji türlerinden güneş enerjisi, adı üzerinde yalnızca güneş varken elde edilebiliyor. Peki ya yağmurlu ve kapalı havalar? Çin’deki araştırmacılar, yağan yağmurdan enerji toplayabilen entegre bir elektrotla donatılmış hibrit güneş panelleri geliştirdi.

Yağmurlu gecelerde de elektrik üretiyor

Çin’de yer alan Soochow Üniversitesi araştırmacıların geliştirdiği paneller, yağmur yağdığı sürece geceleri de elektrik üretmeye devam ediyor. Bunu da Triboelektrik Nanojeneratör (TENG) aracılığıyla gerçekleştiriyor. TENG, yağmur damlalarının hareketinden gelen mekanik enerjiyi elektriğe dönüştürüyor. Nanojeneratörleri en basit anlatımla hareketi elektriğe dönüştürebilen cihazlar olarak tarif edebiliriz. TENG ise yağmur damlalarının haraketini yakalayabilmek için küçük ölçekte tasarlanmış bir Nanojeneratör.

 

Araştırmacılar 3-5 yıl içerisinde bir prototipin hazır hale geleceğini belirtiyor. Bu hibrit paneller, güneş panelleriyle elektrik üretimini daha istikrarlı hale getirebilme, güneş enerjisi kullanımını daha da yaygınlaştırabilme potansiyeli taşıyor. Yaygınlaştığı takdirde ise güneş enerjisi donanımının maliyeti de düşebilir.

Görsel: American Public Power AssociationJessica Knowlden