Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hikayesinde ve Sayfalarında Okyanus Plastiği Olan Çocuk Kitabı

Hikayesinde ve Sayfalarında Okyanus Plastiği Olan Çocuk Kitabı

Ocean Plastic Book; denizlerdeki atık plastiklerin geri dönüştürülmesiyle yaratılmış, bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir kitap.

Okyanuslardaki plastik atık sorunu günden güne tehlikeli boyutlara ulaşırken bu sorunun önemini çocuklara anlatmak ve farkındalıklarını bugünden güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Deniz kirliliğini anlatan peluş oyuncaklar ve geleceğin denizlerini gösteren akvaryum gezisi bu çalışmaların çarpıcı örneklerinden. Şimdi de atık plastikleri toplayarak geri dönüştüren Waste Free Oceans (WFO) çocuklar için atık plastikten bir kitap yarattı.

Her yıl 8 milyondan fazla plastik okyanusları boyluyor. Bu da 2050 itibariyle denizlerde balıktan çok plastik olacağı anlamına geliyor. Bunun nedeni ise günlük alışkanlıklarımız, üzerinde düşünmeden kullandığımız plastikler ve attığımız çöpler. Bu tablodan en ciddi şekilde etkilenecek olanlarsa gelecek nesiller yani çocuklarımız. Kar amacı gütmeyen Belçikalı kuruluş WFO, reklam ajansı Jung von Matt ve dünyanın sorunlarına teknolojik çözümler bulmak için çalışan Teijin bir araya gelerek, çocuklarımızı çevre kirliliği ve plastik atıklar konusunda bilinçlendirecek bir çalışmaya imza attı.

Çizer Chervelle Fryer’in çizimleriyle renklenen The Ocean Plastic Book, dünyanın ilk geri dönüştürülmüş okyanus plastiğinden üretilmiş kitabı. Amacı ie ebeveyn ve çocuklara okyanusları temiz tutmanın önemini anlatmak. Bunu da sadece hikayesiyle değil; kitabın malzemesiyle de yapıyor.

Kitap; Pippa adlı bir kızın hikayesini anlatıyor. Pippa’nın hayali okyanustaki tüm hayvanlarla birlikte yüzebilmek. Bir gün rüyası gerçekleştirebileceği bir maceraya atılır ama karşılaştığı hayvanlar plastik atıklara saplandığından yüzememektedir. Pippa onlara yardım eder, evindeki plastikleri de sonsuza kadar yasaklar ve okyanusların kraliçesi olur.

okyanus plastiği_waste free oceans_ung von Matt_the ocean plastic book_bigumigu_

okyanus plastiği_waste free oceans_ung von Matt_the ocean plastic book_bigumigu_11 okyanus plastiği_waste free oceans_ung von Matt_the ocean plastic book_bigumigu_11

Dünyanın Dört Yanından Toplanan Plastik Atıklar

Kitabın sayfalarını ve kapağını oluşturan atık plastikler, Waste Free Oceans  tarafından dünyanın dört yanındaki okyanuslardan toplanmış. Japon şirketi Teijin ise plastikleri topak topak yaparak life dönüştürmüş. Daha sonrasında ise bu lifler ile gerçek kağıt gibi işlenebilen, yırtılmaya ve suya dayanıklı bir malzeme üretilmiş. Böylece yeni bir doğal kaynak harcamak yerine hem etrafta zaten bulunan, hem de çevreye zarar veren bir malzemeden yepyeni bir kaynak yaratılmış olmuş.

Waste Free Oceans ve Teijin, Ocean Plastic Book kitabını ulaştırabilecekleri kadar çok çocuğa ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyorlar. Kitap aynı zamanda internet sitesi üzerinden de okunabiliyor.

Görsel: Waste Free Oceans