Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sentetik Biyoloji ve Zihnimizdeki Yansıması

Sentetik Biyoloji ve Zihnimizdeki Yansıması

Emmy ve BDA ödüllü yönetmen Vasil Hnatiuk organik ve mekanik arketipleri yeni biçimlerle birleştirip hayal gücünü canlandırmayı hedefliyor.

Doğa insanın en büyük ilham kaynaklarından. Arılar, kuşlar, böcekler ve bilimum birçok insan dışı canlı bizim şu an kullandığımız mekanikleri, aerodinamik sistemleri anlamamızın temelinde yatıyor. Uçaklar, araçlar hep aslında doğadaki matematiği görmekle alakalı. Fibonacci dizisi, altın oran gibi kavramlar doğadan etkileşimle bulunmuş ve sanatı, bilimi ilerletmiş matematik konuları. Synthetic Biology videosu da bizleri sentetik biyoloji konusunun geleceğinde görsel bir makalenin içerisine çekiyor.

Yort Savul! Hayal Kurduran DNA’lara Yol Açın

Sentetik biyoloji konusu mühendislik ve biyoloji alanlarının bir araya gelmesinden oluşan yeni bir araştırma alanı. Doğada varolan biyolojik sistemlerin yeniden düzenlenmesini sağlıyor. Doğada bulunmayan biyolojik yapıların ve sistemlerin tasarlanması ve imal edilmesine yardımcı oluyor. Hücrelere yeni genetik şifrelerin eklenmesi veya çıkarılması konularında önem arz ediyor. Son yıllarda DNA düzenleme konusunda bilim çevresinde çok ciddi atılımlar gerçekleşiyor. Şu anki düzende bazı şeyler hala teoride ve konsept olarak hayatımıza dahil olsa dahi, canlı organizmaları tasarımlarda uygulamayı arzuladığımız özelleştirmelere göre değiştirmek ve ucuz bir hale getirmek günümüz teknolojiyle uğraşan kişilerin en büyük hayali.

Bu videoda da Emmy ve BDA ödüllü yönetmen Vasil Hnatiuk organik ve mekanik numuneleri yeni biçimlerle birleştiriyor. Tasarımcıların hayal gücünü canlandırmayı hedefleyen video bana kalırsa sdece tasarımcıların zihnini hareketlendirmiyor. Videodaki gibi mekanik ve organik birleşimi şeyler görüyor olmamız bizi gerçekten düşünmeye ve acaba teknolojilerin gelişmesiyle daha ne kadar doğadan ilham alabileceğiz diye düşündürüyor.

Eğer bilim kurgu seviyorsanız, bireysel olarak ilgileniyorsanız, yazar ya da çizer olun fark etmez, sentetik biyoloji gerçekten kafanızı açacak bir konu sentetik biyoloji. Belki bu videodaki gibi düz hayvan replikaları şeklinde tasarımlar hiçbir zaman gerçekliğimizde yer almayacak ama hayallerimizde neden olmasın?

Görsel: Vimeo