17-22 Nisan’da gerçekleşen Milano Tasarım Haftası (Salone del Mobile), Milano’yu bir haftalığına her köşesinden değiştiren bir etkinlik. Dünyanın dört bir yanından gelen tasarımcılar Milano’da bir araya gelerek hem birbirlerine hem de katılımcılara son tasarım trendlerini paylaşıyor. Beklenmedik bir çalışmadan çok farklı noktalara tesir eden ilhamlar alınabiliyor, kullanım teknikleri öğrenilebiliyor.
Milano’yu ziyaret etmenin en cazip dönemlerinden olan Milano Tasarım Haftası’nda en çok konuşulan ve ilgi gören 12 ürün ver yerleştirmeyi derledik.
Sony’den Hidden Senses
Sony, geleceğin deneyimlerini ve yaşam tarzını aktarmak için hislere odaklanan bir deneyimsel görselleştirme yaptı. Hidden Senses isimli sergisi, 5 odadan oluşuyor ve insan-teknoloji etkileşimine dayanıyor. Yalın bir dili olan sergi alanındaki her odada farklı bir etkileşim bulunuyor.
Echo’da yürümek, dokunmak gibi bilinçsizce yaptığımız girdiler oda tarafından anlamlandırılıyor ve yanıtlanıyor.
Under The Light, harekete ve mesafeye karşı yanıt veren bir duvar lambası. Sade ışık, gölge, renk ve şekillerle kişinin varlığının farkında olduğuna dair dönüşlerde bulunuyor. Bilginin sel olup aktığı çağda minimal bir iletişim köprüsü kuruyor.
Tactile Objects, masa üzerindeki objeleri sezgisel olarak kullandıran bir fiziksel arayüz. Akıllı telefon ve tablet gibi karmaşık cihazlara ihtiyaç duyulmayan günlerde gündelik eşyalar yeni yaşamın biçiminin yeni arayüzleri olarak vuku buluyor.
Abstracts Electronics, günlük mobilyaları ve aydınlatma üzerinden insan davranışlarını ve hareketini analiz ederek yaşam kalitesini yükseltecek bir ortam yaratıyor.
Day & Night, diğer odalarda bulunan her tasarımı bir odada birleştiren son oda. Her odadan elde edilen tecrübelerle geleceğin yaşam alanında adeta bir deneme sürüşü sunuluyor.
Görsel: Sony
Lexus Tasarım Ödülleri kazananı: The Extrapolation Factory’den Testing Hypotheticals
New Yorklu tasarım odaklı araştırma stüdyosu The Extrapolation Factory’nin Queens sakinleriyle gerçekleştirdiği 2 günlük atölyenin çıktılarıyla oluşan Testing Hypotheticals, alternatif geleceklerin ihtimallerini değerlendiriyor. Gelecek hakkındaki hikayelerin özgürleşme ve yaygınlaşma sürecinde bireylerin eğitim, düşünce yapısı, bilgi gibi kalemleri gözetmeden ait oldukları topluluklarda daha fazla rol almalarını hedefliyor. Atölye süresince katılımcılar tercih ettikleri gelecek üzerine tasarımlar ve çalışmalar yürüttü. The Extrapolation Factory, bu çalışmasıyla Lexus Tasarım Ödülleri’ni kazandı.
CLS Architetti ve Arup, portatif robot 3B baskı beton ev inşa etti
Mühendislik şirketi Arup ve mimarlık stüdyosu CLS Architetti ortaklığıyla 100 metrekarelik betonarme bir ev inşa edildi. Yapı Cybe Construction tarafından geliştirilen bir robot tarafından 3B baskıyla yerden yükseldi. Baskıda kullanılan malzemelenin üretimini ise dünyanın en büyük çimento üreticilerinden Italcementi tarafından sağlandı. Milano’daki Piazza Cesare Beccaria’da bulunan yapı 35 modülden oluşuyor. Oturma odası, yatak odası, mutfak ve banyo bulunan ev özünde ihtiyaç duyulan her şeyi sağlayabiliyor. Tüm ev toplamda 48 saatte basıldı.
Görsel: Luca Rotondo
ÉCAL Digital Market
Lozan Kanton Sanat Okulu (ÉCAL) öğrencileri tarafından açılan ÉCAL Digital Market sergisi, bir pop-up 3B baskı atölyesi olarak konumlanıyor. Üniversitenin ürün tasarımı yüksek lisans programı öğrencileri tarafından açılan sergi üretim sürecinin değişen doğasını yansıtmayı amaçlıyor.
Görsel: ÉCAL Digital Market
Milano’nun en temiz havası Panasonic’in su damlası çadırında
Panasonic bu sene Milano’da Air Inventions sergisiyle son klima teknolojisini tanıttı. Sahip olduğu görsel işitsel ve ışık teknolojilerini de birleştiren Panasonic yerleştirmesini Brera Güzel Sanatlar Akademisi’nin avlusuna kurdu. Ziyaretçiler ise çadırın içinde Milano’daki en temiz ve saf havayı deneyimledi. Panasonic bu çalışmasıyla Milano Tasarım Ödülleri’nde En İyi Teknoloji Ödülü’nü kazandı.
Dolce & Gabbana ve Smeg mutfak eşyalarını Sicilya ilhamlı desenlerle süsledi
Retro tasarımlarını teknolojisiyle birleştirmesiyle bilinen Smeg ve Dolce & Gabbana, Milano Tasarım Haftası’nda güçlerini Divina Cucina koleksiyonlarının üçüncü yerleştirmesi için birleştirdi. İkili ilk olarak 2016’da Sicily Is My Love koleksiyonuyla bir araya gelmişti. D&G’nın kurucuları Domenico Dolce ve Stefano Gabbana’nın kökenlerinden beslenen koleksiyon zaman içerisinde büyümüş ve farklı mutfak eşyalarını da bünyesine dahil etmişti. Milano Tasarım Haftası’nda tanıtılan ürünlerin bu sene içinde satışa çıkması hedefleniyor.
Görsel: D&G
Geleneksel teknikler ve moden formlarla Patricia Urquiola’nın Vimini koleksiyonu
İspanyol tasarımcı ve mimar Patricia Urquiola ve Kettal ortaklığıyla doğan Vimini koleksiyonu Milano Tasarım Haftası’nda sergilendi. Vimini, Nanna Ditzel‘in tasarladığı hasır sandalye Basket üzerine başlayan bir dialogla beraber hayata geçti. Objenin hatırası olarak tanımlanan koleksiyon Ditzel’in tasarımına daha az modern ruhla ve daha fazla açıkhava kullanımı vizyonuyla şekillendi.
Görsel: Kettal
Instagram Tasarım hesabı @design’ı yayınladı
Dezeen ve Instagram iş birliği sonucunda doğan @design dün itibariyle açıldı. Hesap, takipçilerine dünyanın dört yanından tasarım ve zanaat keşifleri sunarak Instagram’ın tasarım kültürüne bir kapı açacak. Milano Tasarım Haftası kapsamında tanıtılan hesabın duyurusu Dezeen’in kendi hesabı @dezeen ve @design üzerinden çeşitli postlar, canlı yayınlar ve story’lerle yapıldı.
Nendo’dan el hareketlerini taklit eden mutfak araçları: Air Lids
Japon tasarım stüdyosu Nendo, Air Lids koleksiyonuyla günlük hayatta kullandığımız el hareketlerinden yola çıkan mutfak araçları tasarladı. Tutam almak, bastırmak, çekmek, itmek, kaldırmak gibi basit el hareketlerinden yola çıkan Air Lids, Japon klima üreticisi Daikin ortaklığıyla hayata geçti. Tasarımlarda kullanılan materyal ise fluoroelastomer isimli klimalarda hammadde olarak kullanılan bir madde. Bu sayede de ürünler ışıya ve yağa karşı dayanıklılık kazandı.
Phillip K. Smith III’in COS için yaptığı Open Sky
Modern sanatçı Phillip K. Smith III, COS için büyük ölçekli heykel yerleştirmesi Open Sky’ı Milano Tasarım Haftası’nda sergiledi. Ziyaretçileri şehre ait yeni bir boyutu deneyimlemeye çağıran yerleştirme tarihi avluya fiziksel bir halka üzerine aynalara ekleyerek gökyüzünü farklı bir açıyla yansıttı.
Konstantin Grcic’in Smart mobil diskosu
Alman endüstriyel tasarımcı Konstantin Grcic’in Daimler’in markalarından Smart için gezici bir disko tasarladı. Disko topu, sis makinesi gibi çevresini bir anda dans pistine çeviren smart mobile disco, sahip olduğu alan içinde dj kabini ve mixer de bulunuyor.
Masahiko Sato’nun kendini tanıma yolculuğu: My First Me
Tokyo Sanat Üniversitesi’nde Film ve Yeni Medya bölümünde profesör olan Masahiko Sato’nun Issey Miyake ortaklığıyla hayata geçirdiği My first me: Know yourself like never before sergisi, Sato’nun “New Ways of Understanding” isimli son kitabının bir uyarlaması niteliğinde. Kendimiz hakkında ne kadar şey bildiğimizi ve teknolojinin kazandırdıklarıyla neleri bilmediğimizi ortaya çıkaran sergi parmak izi havuzu, parmak salıncağı, bale rotoskopu gibi deneyimler içeriyordu.
Bonus: Erez Nevi Pana’dan vegan mobilyalar
İsrailli tasarımcı Erez Nevi Pana, veganizmin tasarım endüstrisindeki yerini artırmak için bitki ve mineral bazlı malzemelerden deneysel bir sergi açtı. Vegan Design sergisinde doktora araştırmasını daha öteye taşıyarak hayvanlardan edilmiş herhangi bir malzemeyi kullanmadan tasarım yapmanın sınırlarını keşfetti.
Küratörlüğünü Maria Cristina Didero’nun yaptığı sergi 5 “dağ” üzerine kurulu. Her bir dağ farklı bir malzemeyle yapılan deneyleri temsil ediyor. Bu dağlar; tuz, toprak, kil, kumaş ve çöp malzemelerinden oluşuyor.
Görsel: Dezeen