Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Şizofreni Hastasının Duyduklarını Duyun

Bir Şizofreni Hastasının Duyduklarını Duyun

Santa Farma, 3B ses teknolojisi kullanarak hazırladığı projede şizofreni hastalarının yaşadıklarının deneyimlenmesini sağlayarak bu hastalığa ilişkin empatiyi artırmayı amaçlıyor.

Şizofreni hastalarının hayatlarındaki en büyük sorunlardan biri; toplumdaki bu hastalığa ilişkin yerleşik algılar nedeniyle hastaların hayattan izole edilmesi. Hastalığın hastanın hayatında yarattığı zorluklar bir yana çevrenin bu hastalıkla empati kuramaması hasta ve hasta yakınları için iyice yalnızlaştırıcı bir etki yapabiliyor. Santa Farma’nın 11 Nisan Dünya Şizofreni Günü vesilesiyle hazırladığı çalışma bu empati sorununu aşmayı hedefliyor.

Ajans Digital tarafından yaratılan çalışma, insanların kendilerini kısa bir anlığına da olsa şizofreni hastalarının yerine koyabilmesini, böylece ön yargılardan arınarak onları daha iyi anlamalarını amaçlıyor. Çalışmanın odağı basit bir empati oyunu oynatmak değil; şizofreniyle boğuşan birinin duyduklarını duyurmak, düşündüklerini dinletebilmek… Bu anlamda amacı, mültecilerin geldikleri yeri insanların anlamasını sağlamak için geçtiğimiz günlerde yapılan ve büyük ses getiren hipnoz çalışmasıyla paralel denebilir.

3B ses teknolojisi ile Şizofreni Deneyimi

3B Ses teknolojisini kullanan çalışmada; özel bir teknikle yapılan ses kaydı sayesinde kulaklıklarınızı takarak 360 derece ses deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Yani sadece sağdan ve soldan değil, arkanızdan, önünüzden, hatta ağzınızın içinden gelen sesleri dahi duyabiliyor ve deneyimin gerçekçiliğini kat be kat artırabiliyorsunuz. Hastaların  ne yaşadıklarını anlamak için kulaklıklarınızı takmak ve gözlerinizi kapamak yeterli oluyor.

Proje için Santa Farma temsilcileri yüzlerce doktorla yaptıkları birebir ziyaretlerinde ses kayıtlarını dinletti. Bunun yanı sıra Dünya Şizofreni Günü’nde internette yayınlanan banner’lar sayesinde de binlerce kişiye ulaştı.

Proje ile şizofreni gibi önyargılarla dolu bir hastalık hakkındaki yargı ve damgaların kırılmasının yolu açılıyor. Yenilikçi teknolojiler sayesinde sadece doktorlar ve sağlık personelinin değil; herkesin bu hastalığın gerçekliğini anlaması ve geniş kitlelere ulaşılarak bu hastalığa ilişkin hoşgörünün artırılması amaçlanıyor.

Künye:

Reklamveren: Santa Farma
Reklam Ajansı: Ajans Digital

Görsel: Callie Gibson