Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Puma’nın Dozunu Kaçırdığı Sokak Kültürü Partisi Tepki Çekti

Puma’nın Dozunu Kaçırdığı Sokak Kültürü Partisi Tepki Çekti

Puma, Londra'da düzenlediği House of Hustle etkinliğinde gençleri istemeden uyuşturucuya özendirdiği için kendini bir anda bir krizin içinde buluverdi.

Spor markalarının gençlere yönelik etkinlikler yaptığını gerek ülkemizden gerek yurt dışından örneklerle görüyoruz. Özellikle markalar gençleri ve onların konuştuğu tonu yakalamak adına fotoğraf çekimlerini, markalarının seslenişini hedef kitleye göre yapıyorlar. E tabi, gençler partilemeyi seviyor. Kim sevmez zaten, hepimiz Cuma’dan Pazar’a bütün bir gün şeklinde yaşamaya çok tamamız zaten. Gençseniz ya da genç hissediyorsanız hepinizin içinde bir parti canavarı var değil mi? Ama bazen markalar kullandığı dili abartabilir ve akılları başlarına sonra gelebilir. Mesela yakın bir örnek olarak Puma’nın başına gelenler gibi.

Puma’nın Londra’da geçtiğimiz hafta JD Sports’la birlikte düzenlediği bir etkinlik vardı; “House of Hustle”. Bu etkinlik öncesi Puma davetlilere bir Puma ayakkabı kutusunun içerisinde sahte 50 euroluk banknotlar ve eskiz görünümlü kartvizitler yolladı. Kartvizitlerde de “turn on the trap line” yazıyordu yani Türkçe meali “trap hattını aktifleştir”. Trap (Tuzak) İngiliz argosunda uyuşturucu ticareti gerçekleştirme anlamına da geliyor. Gönderilen telefonu açınca da kişiye bir mesaj geliyor ve onu House of Hustle’a partilemeye davet ediyor.

Yo Dostum, Bu Partiye Sadece Davetliler Girebilir

Puma’nın gençleri davet ettiği parti eviyse tipik partici gençlerin bir evi işgal edip parti vermesi gibi olmuş. Yani etraf yıkık dökük bir havada, duvarlarda grafitiler var, yerler kirli falan kurgulanmış. Dövmeciler dövme yapmayı öneriyorlar partide. Yani her şey aslında İngiliz trap gençliğinin hoşuna gidecek şekilde kurgulanmış. Tek sıkıntı bir marka için fazla gerçekçi olması. Eğer bu bir markanın etkinliği değil, gençlerin etkinliği olsaydı o partiyi zaten polis basmıştı.

Following on… Who attended the @puma & @jdofficial House Of Hustle 'trap house' inspired party? ===================================================================================== When we say freedom of expression… Should it also mean freedom to support and allow brands who get extremely rich off black culture, (let's not pretend Urban is anything else) to exploit the lifestyle that many of our youth are trying to escape????? . Taken from @dazed article… "Puma’s recent ‘House of Hustle’ party (thrown in partnership with JD Sports and marketing agency @urbannerds) took place in London’s affluent Soho area last week, with invitees being sent Puma shoe boxes full of fake £50 notes and sketchy-looking business cards which instructed them to ‘turn on the trap line’. . In other words, turn on the ‘burner’ phone they’d been sent, which came with a preloaded message reading “Yo G what u sayin today? Pass tru the House of Hustle.” Trapping, in case you're not familiar with the term and Puma's starter kit invite hasn't made it clear, is the selling and dealing of drugs. . The trap house itself was covered in graffiti, with blacked out windows and dirty mattresses strewn on the floor, while drill acts including Loski performed and tattooists and barbers offered guests fresh ink, trims and grills. . There’s something….weird…about a brand doing this – yes, the glamourisation of drugs is nothing new, but a determined focus on class (and perhaps race) makes it a strange thematic choice, particularly given what’s happening to London’s working class youth right now." . Read full article at Dazed. . British Black people in the the arts gatekeepers, artists, creatives, adults and young do frickin better. . Also goes without saying white people, especially those who've never had to deal with having no options, who view estate youts, and knife, drug and gun crime as some sort of voyeuristic entertaining past time. Do A LOT better! Also piss off to whomever came up with this concept. ===================================================================================== #HouseOfHustle #Puma #JD #Youth #Crime #Drugs #Drill #exploitation #povertyporn

A post shared by TBB (@thebritishblacklist) on

Puma’nın pazarlama ajansı ve Puma çalışanlarının gözünden kaçan bu aşırı gerçekçi detaylar tabii ki markayı takipleyen kesimin gözünden kaçmıyor. Sosyal hizmetler uzmanı Amber Gilber Coutts bu aşırı gerçekçi detayları ve markanın farkında olmadan aslında gençleri havalı olmayan şeylere teşvik etmesini yanlış buluyor ve markaya Instagram’dan açık mektup yazıp paylaşıyor. Mektubunda özetle gençlerin bu tarz ortamlara markalar tarafından özendirilmesinin yanlış olduğunu söylüyor. Kentin karanlık taraflarını cazip göstermenin havalı olmadığını mektubunda vurgulayan Coutts, genç yaşlarda uyuşturucu kullanımının şiddet, şiddetli yoksunluk ve toplumsal acıyla sonuçlandığını da altını çizerek ekliyor.

Pumaysa bu açık mektup üzerine önce biraz sessizliğini korudu ve ne cevap vereceğini düşündü. Yani daha doğrusu özür dileyeceği aşikardı zaten. Ki diledi de zaten. “trap” ve “trapping” kelimelerinin sahiplenmek için yanlış olduğunu bu kelimeleri aslında koşuşturmak ve çok çalışma olarak kullandıklarını ama sokak dilinde bunun uyuşturucu ile alakalı olduğunun gözlerinden kaçtığını belirttiler. Ayrıca markanın asla uyuşturucuyu güzel ve havalı göstermeye çalışmayacağını da altını çizerek vurguluyorlar. Marka olarak uyuşturucu kullanımı ve satışıyla ve bunlara gençleri özendirmekle bağları olmalarını istemediklerini dile getirip özür açıklamasını sonlandırıyorlar.

İnsanlardan daha çok markaların ne söyleyeceğine dikkat etmeleri gereken bir dönemdeyiz. Biz bir şeyleri övüyoruz diye kimse bizi kolay kolay linç edemez 100 kişilik bir kitleyi etkiliyorsak. Ama internette milyonlar sizin paylaşımlarınızı görüyorsa eylemlerinizin ve sözlerinizin satranç oynarcasına tasarlanması gerekiyor. Ne yazık ki Puma da bunu onlar için biraz üzücü bir şekilde öğrendi. Gerçi 3 saniyelik dikkati olan canlılar olarak artık büyük ihtimalle bu olayı da kısa sürede unutacağız.

@devinkz ? – #HouseOfHustle @puma x @jdofficial event

A post shared by JAHNAY TENNAI (@jahnaycm) on

Puma last week held a secret event called #houseofhustle the event was held in a warehouse decorated to resemble something untoward. Which has left puma getting some negative coverage. Puma has come out to apologise about the event as it created quite the stir in the British media! "Last week, the Puma House of Hustle set out to celebrate youth culture in line with our 'Run the street's campaign. The campaign is designed to highlight young entrepreneurs who use their skills and talents to build businesses and have impact on culture, whether it is through making jewellery, music, photography, or other creative pursuits. "In our invitations to the event, we used the terms 'trap' and 'trapping' with the intention of the colloquial interpretation of 'hard work' and 'hustle' in a number of fields. Unfortunately, these words can in some contexts be associated with illegal drug trade. "We want to make it clear that Puma in no way endorses or intends to glamorise drug culture. We never intended associations with drug usage, drug culture or drug dealing in any way and we regret any misunderstandings in this respect. We apologise for any upset or offence caused in the usage of this language. #eventmanagement #crisispr #puma #houseofhustle #risk #creative #mediacoverage #runthestreets

A post shared by Miller&Lamb (@millerandlamb) on

Görsel: Mirror