Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etiyopyalı Kabilenin Elinde Aksesuara Dönüşen Çer Çöp

Etiyopyalı Kabilenin Elinde Aksesuara Dönüşen Çer Çöp

Etiyopya’daki Daasanach kabilesi, modern insanın ardında bıraktığı gazoz kapağı, saat, toka gibi atıklarla geleneksel başlıklarını süslüyor.

Etiyopya’daki Omo Vadisi’nde yaşayan Daasanach kabilesi, modern insan atıklarını oldukça yaratıcı bir yolla değerlendiriyor: Gazoz kapakları, hurda kol saatleri, tokalar ve bunun gibi çeşitli çer çöp, Daasanachlıların elinde özgün aksesuarlara dönüşüyorlar.

Ortaya çıkan, yaratıcı tasarımlara sahip başlıkları her jenerasyon farklı bir şekilde kullanıyor: Çocuklar daha basit olanları takarken, kabilenin en yaşlı kadınları en büyük, gösterişli olanlarını tercih ediyor. Kabile erkekleri ise evlenene kadar sadece gazoz kapaklarıyla süslenmiş başlıklardan takıyor. Başlıklar, yaş ilerledikçe biraz daha mütevazı modellerle yer değiştiriyor.

Fransız fotoğrafçı Eric Lafforgue, Daasanachlılarla birkaç yıl geçirip, kabileyi yakından tanıma şansına sahip olmuş ve onları başlıklarıyla fotoğraflamış. Kabiledekilerin satmaya yanaşmadıkları başlıklar, Daasanachlıların kimliğinin bir parçası olmuş artık.

Görsel; ericlafforgue