Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyayı Keşfetme Arzusu Bizi Nasıl Dönüştürür?: Inner Portrait

Dünyayı Keşfetme Arzusu Bizi Nasıl Dönüştürür?: Inner Portrait

Türk Hava Yolları, dünyaca ünlü medya sanatçısı Refik Anadol’la güçlerini birleştiriyor ve ortaya, seyahat etme arzusunun iç dünyamızda yarattığı etkiye dair harika bir sanat projesi çıkıyor.

Dünyanın en çok noktaya uçan havayolu şirketi olma ünvanına sahip olan Türk Hava Yolları, bu ünvanının hakkını verecek bir sanatsal işbirliği ile bu kez dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Art Basel’de boy gösteriyor. ‘Inner Portarit’ (İçsel Portre) ismini taşıyan proje, seyahat etme arzusunun ve dünyayı keşfetmeye dair duyulan merakın, insanı biyolojik ve psikolojik olarak nasıl dönüştürdüğünü güçlü şekilde ele alıyor. Refik Anadol’un artık imzası haline gelen, otantik insan deneyimlerini yeni estetik ifadelerin yapı taşları olarak topladığı bu eser 13-16 Haziran 2024 tarihleri arasında Art Basel’de sergileniyor.

Dört İnsan – Dört Hikaye – Dört İçsel Portre

Bahsettiğimiz bu içsel dönüşüm temasını, etkileyici bir deneyimin üzerine inşa eden Refik Anadol, bu hikayenin kahramanları olarak dünyanın dört bir yanında yaşayan ve daha önce yaşadıkları ülkelerden hiç çıkmamış dört insanı seçiyor. Bu deneyim yolculuğunda bir Amazon yerlisi olan Brezilyalı Tuikuru, Tokyo’nun o çılgın ritmiyle büyülenirken, Kenyalı Esther, İstanbul’un kadim geçmişini keşfediyor. Yine Avustralya’da yaşayan Sahar, Göbeklitepe ve Kapadokya’nın mistik atmosferini keşfederken; İzlandalı Sigurbjörn, Ürdün’ün büyüleyici ve ona bir o kadar yabancı olan güzelliklerini görüyor.

İşte bu keşfetme arzusu duyan insanların duygu durumlarından yola çıkan Refik Anadol ve ekibi, ilk kez seyahat edenlerin deneyimlerine ait duygusal verileri yakalamak ve yapay zeka veri resimlerine dönüştürmek için en son yapay zekâ araçlarını ve nörobilimsel sensörleri kullanıyor. Böylelikle beyinden alınan bu veriler, seyahatin dönüştürücü gücünü temsil eden bu etkileyici hikayeyi oluşturan pigmentlere dönüştürülüyor. Resmi oluşturan bu somut veriler, kalp atış hızı, cilt iletkenliği ve EEG çıktıları parametrelerden oluşuyor ve bu dört kişinin yaşadığı seyahat deneyimleri boyunca kesintisiz olarak kaydediliyor. Böylece dört katılımcının, yeni ortamlara ve deneyimlere verdikleri anlık tepkilerine dair en ham verilere erişilmiş oluyor.

 

Görsel: Türk Hava Yolları