Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyoloji mezunu Doğacan Onaran on parmağında on marifet olan ve üreterek mutlu hissedebilen insanlardan. Reklam yazarlığı yapmış olmasının yanı sıra BirGün, Radikal, TimeOut ve daha pek çok dijital mecrada; yazı, tarif ve şiirleri yayımlanmış. Öğrenme tutkusu da yoğun olan Onaran, özgeçmişinde yer verdiği üzere; fotoğrafçılık, yaratıcı yazarlık, oyunculuk, aşçılık, sosyal medya ve dijital pazarlama gibi alanlarda sertifikalı eğitimler almış. Şimdilerde ise Paprika Paper Goods markası altında kendi tasarladığı el oymalarını ve baskılarını üretiyor.
Çocukluğunda oyun hamuru, seramik çamuru, el işi kağıtları ve boya kalemleriyle yaratıcılığını ortaya koyan ve sanata olan tutkusunu halen koruyan Onaran; yemek yapmaktan, boncuklardan kolye, harflerden kelime, kelimelerden cümle oluşturmaktan ve bütün bu yaratıcı süreçlerle meşgul olmaktan her zaman keyif almış. Doğayı, hayvanları ve bitkileri temel ilham kaynakları olarak sıralayan sanatçının farklı kültürlerden beslenen sanatsal gözlem merakı da yıllar içinde artmış.
Geçtiğimiz yıl Münih’teki evlilik töreni için kendi davetiyelerini eşiyle birlikte hazırlayan Doğacan Onaran, oyma hikayesinin bu şekilde başladığını belirtiyor: “Yüzüklerimizin içinde yer alan eşimin çizdiği iki minik kuşu, duvak ve papyon ekleyerek mühür haline getirdim ve el yazısıyla davetiyelerimizi tamamladık. Herkes çok beğendi! O kadar özenle hazırladık ki, el yapımı olduğuna inanamadı kimse. Epey hoşuma gitti bu iş. Ben de devam etmek istedim. Dünyanın dört bir yanındaki sanatçıları takip etmeye başladım. Instagram’dan epey faydalandığımı söyleyebilirim bu aşamada. Kendi tarif kartlarımı hazırlamaya başladım önce. Sonra baskıların ebatları büyümeye başladı. Her oymada yeni bir teknik geliştiriyordum kendimce. Kitaplar okuyup sanatçıları takip ederek öğreniyordum. İlk online satışımı yaptığımda çok heyecanlanmıştım! Hep sabırla ve büyük bir tutkuyla çalışmaya devam etmek istedim.”
Onaran’ın çalışmaları sosyal medyada yoğun ilgi uyandırmış. Öyle ki geçtiğimiz ekim ayında zürafa baskılı çalışması Instagram’da resmi Instagram hesabı tarafından paylaşılmış. Sonrasında pek çok sanatla ilgili hesap, Onaran’ın işlerini yayımlamış. Örneğin geçtiğimiz ay Instagram-Almanya, kendisiyle röportaj yapıp hikayesini Almanca olarak takipçileriyle paylaşmış. Sanatçı, 16 Haziran’da Viyana’da ilk baskı sergisini ve ardından da el baskısı ve oyma üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Ayrıca Türkiye’de de atölye çalışmaları yapmayı planlıyor.
Onaran’ın çalışmalarını Facebook ve Instagram aracılığıyla takip edebilir, Etsy’deki mağazasına göz atabilirsiniz.
Görsel: Facebook, Etsy