Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dijital Çağın Hastalığı: Phubbing

Dijital Çağın Hastalığı: Phubbing

McCann Melbourne, dil değişiyor, sözlüğünüzü güncelleyin derken dijital çağın telefon bağımlılığını tanımlayan Phubbing kelimesini buluyor!

Cannes’da ödüle doymayan “Dumb Ways to Die” kampanyasının ardındaki ekip McCann Melbourne, bu sefer karşımıza Macquarie Sözlük‘ün 6. baskısı için yaptıkları yeni kampanyasıyla çıktı. Dil değişiyor, sözlüğünüzü güncelleyin temalı kampanya için ajans,dijital çağın hastalığı olan; insanların akıllı telefonlarına gömülüp yanındakiyle ilgilenmeme problemini tanımlayarak literatüre yeni bir kelime kazandırdı.

Tabi bu iş öyle kolay olmadı. Bunun için, Sidney Üniversitesi’nde sözlük bilimcinin, ses bilimcinin, münazara şampiyonunun, çapraz bulmaca uzmanının, şairin ve birkaç yazarın bulunduğu bir ekip oluşturuldu. Bu ekip en uygun kelimeyi bulmak için uğraştı ve ortaya “phone” ve “snubbing” yani “telefon” ve “küçük görme” kelimelerinden oluşan “phubbing” kelimesi çıktı.
Modern zamanın önemli bir hastalığı haline dönüşen telefon bağımlılığına dikkat çeken bu kelime hızla ülkeden ülkeye yayıldı ve sözlüklerdeki (bakınız; tureng ve seslisozluk) yerini alarak, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Anlayacağınız olay, sözlük kampanyasını çoktan aştı!
Eğer siz de, sevgilinizle muhabbet ederken, bir anda gülmeye başlayıp sonra da “kusura bakma, sana değil, arkadaşın paylaşımına gülüyordum” demesine veya arkadaşlarınızın düğünde, konserde, tatilde, sokakta gördükleri her şeyi Twitter ve Instagram’da paylaşmalarına gıcık oluyorsanız o zaman phubbing kelimesinin Türkçe karşılığını bulma zamanı gelmiş demektir. Önerileriniz?
Tureng’de phubbing’in tanımı:
Seslisozluk’te phubbing tanımı: