Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Benzer Yönleri Olan İnsanları Sosyalleştiren Tişört

Benzer Yönleri Olan İnsanları Sosyalleştiren Tişört

İletken kumaşla hazırlanan tişört, ısı ve temasa tepki vererek sosyal buzları eritiyor.

Yabancı bir ortama girdiğimizde çevreye alışana kadar soğuk ve çekingen davranırız. Kimseyi tanımadığımızda “Merhaba.” diyecek cesareti bulmamız da zaman alır. MIT Media Lab bünyesinde faaliyet gösteren Fluid Interfaces, giyilebilir teknolojiyi kullanarak bu çekingenlik durumunu ortadan kaldıracak bir prototip geliştirdi.

İletken kumaş, basit kodlama ve yazılım sağlayan Ardunio, ısı sensörü ve akıllı telefon bağlantısıyla çalışan prototip; topluluk yöneticileri ve etkinliklerdeki tanışma ve buluşma gerginliğini doğal haliyle ve sosyal mesajlaşmayla çözüyor. Örnek inceleme alanları olarak üniversitelerdeki mezunlar buluşması, marka toplulukları ve internetteki sosyal ağların düzenlediği buluşmalar seçilmiş.

İletken kumaşla kaplanmış tişörtler, akıllı telefon bağlantısıyla çevredeki insanlar hakkında veri topluyor. Bu insanlardan birisiyle aynı okulu, hobiyi paylaşıyorsanız tişört de ona uygun tepki veriyor. Karşınızdaki sizinle el sıkışma, omza dokunma gibi fiziksel bir temas kurduğu zaman tişört üzerindeki yazılar siliniyor. Böylece karşılıklı olarak konuşacak konularınız olduğu anlaşılıyor.

Topluluklar arasındaki etkileşimi arttırıp sosyalleşmeyi kolaylaştıran Social Textiles; kullanım alanı, kişisel bilgi paylaşımı, veri filtreleme gibi alanlarda kendini geliştirerek giyilebilir teknolojilerin kullanım alanının genişlemesini sağlayabilir.

Bilgisayar bilimleri alanındaki en eski kuruluş olan Association for Computing Machinery (ACM) dahilinde yayınlanan makale, bu teknolojinin kullanım alanı, altındaki teknoloji ve gelecek planlarını açıklıyor.

Görsel; Fluid Interfaces