Gerçekten yavaşlamayı nasıl öğrenebiliriz? Peki ne zaman hızlanacağımızı biliyor muyuz? Yunan yönetmen Effie Pappa “In-Between” isimli stop-motion filminde, bu soruların etrafında etrafında dönüp duruyor. Pappa, bizzat kendisinin zamanla olan ilişkisinden ve saatin tik taklarını kazanmak için verdiği günlük mücadeleden ilham almış. Yönetmen, işlerin bu kadar hızlı ilerlemesinin, bir görevden diğerine geçmemizin ve her şeyi mümkün olan en hızlı şekilde yapmamızın çılgınca olduğunu vurguluyor. Bu “kronometre” etkisini, stop motionla muhteşem bir şekilde yansıtabilmiş. Bu zaman baskısı karakterlerin hayatlarının dengesini bozan zor (ama önemsiz) kararlar almasına yol açıyor. Nefes almak, yemek yemek ve tuvalete gitmek bile sağlık sorunlarına yol açacak ölçüde hızlı hale geliyor. Filmde görünen cenaze aracı, tüm bu bedeli ödemeye değmeyecek bir koşturma olduğunu hatırlatıyor.
Başkahramanı “zaman” olan bir film
Effie, Atina’daki kendi evinden ve yaşadığı bölgeden ilham alarak, otoyola dik uzanan bir mezarlığı yan yana getirmiş. “Biraz yavaşlayıp daha fazla gözlemleyebileceğimiz, daha iyi düşünebileceğimiz, daha derin konuşabileceğimiz ve kendimize daha eğlenceli, şaşırtıcı anlar yaşatabileceğimiz “arada anlar” yaratsak nasıl olurdu diye sık sık düşünüyorum.” diyor yönetmen.
Film, yüksek tempoda yaşayan insan karakterlere odaklansa da, Effie Pappa gerçek kahramanın “zaman” olduğuna dikkat çekiyor. Filmdeki eylemler film boyunca aynı şekilde tekrarlanırken (çalar saatin çalması, kahvaltının ısınması, otobüse koşmak vb.) buna bağlı olarak zamanı temsil eden kurgu. Kurgu, bu tekrarlanan eylemlerin ritmini, karakterlerin istediklerini ve ihtiyaç duyduklarını yapmaları için herhangi bir zamana izin vermeyecek şekilde dikte ediyor. Filmde reçine kuklalar kullanılmış. Filmin yapımı yaklaşık bir yıl sürmüş ve günde ortalama sekiz saniyelik animasyon çekimi tamamlanabilmiş.
Özenle seçtiğimiz diğer kısa animasyonlara buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: Effie Pappa