Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüz Binlerce Sanatçı Instagram’ı Bırakıp Yapay Zekâ Karşıtı Uygulama Cara’ya Göç Etti

Yüz Binlerce Sanatçı Instagram’ı Bırakıp Yapay Zekâ Karşıtı Uygulama Cara’ya Göç Etti

Eserlerini yapay zekâdan korumak için Instagram’ı bırakmaya karar veren sanatçılar, kurucusu da bir sanatçı olan ve anti-yapay zekâ teknolojiler içeren Cara’ya geçiş yapıyor.

Meta’nın, yapay zekâ modellerini Instagram kullanıcılarının paylaştığı görüntülerle “izinsiz olarak” eğittiği ortaya çıktıktan sonra yaratıcı camianın hoşnutsuzluğu arttı. “Arttı” diyorum çünkü Meta (eski adıyla Facebook) yıllardır zaten kullanıcıların güvenini sarsan politikalarıyla zihinlere kazınmış bir marka idi. Bu politikaları nedeniyle sık sık protesto edildi. Instagram algoritmasının sanatçılara eskisi kadar organik görünürlük kazandırmaması da son yıllarda birçok sanatçının uygulamayı zaman kaybı olarak görmesine yol açmıştı. Hatta Instagram’dan soğuyan sanatçılar gitgide burada paylaşımlarını azaltarak Substack gibi farklı mecraları denemeye başlamıştı. Yapay zekâ konusu, Instagram’dan soğuyan bu sanatçılar için bardağı taşıran son damla oldu.

Meta, yeni yapay zekâ politikası konusunda Avrupa ve Birleşik Krallık kullanıcılarına e-posta ile bildirim yapmak zorunda kaldı. Bunun nedeni de bu bölgelerde kullanıcıların haklarının daha bağlayıcı bir şekilde yasalarla korunuyor olması. Hatta Meta, Avrupa ve Birleşik Krallık kullanıcılarına itiraz hakkı da tanıdı. Ancak bazı Instagram kullanıcıları, bu itiraz formunun çalışmadığı yönünde öfkeli paylaşımlar yaptı. Meta, dünyanın geri kalanındaki kullanıcılara ise böyle bir e-posta bildirimi dahi göndermedi. Bu durum yüz binlerce kullanıcıyı, acilen Instagram yerine başka bir platforma gitmek üzere harekete geçirdi. Çareyi, insan yapımı sanata odaklanması ve yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriğe karşı duruşuyla ses getiren bir sosyal medya platformu olan Cara’ya göç etmekte buldular.

Bu arada ben kendi takip ettiğim sanatçılar arasında Cara’da hesap açanların birçoğunun, Instagram hesabını kapatmadığını gözlemledim. Bazıları Instagram hesaplarını kapatmayacaklarını da bizzat açıklamış. Zannediyorum pasif olarak da olsa bir Instagram kullanıcısı olarak varlık göstermeye devam edecekler. Sadece eserlerini artık Instagram’da paylaşmak istemiyorlar. “Instagram’ı bırakma” eğilimini konuşurken bu detayı atlamamak lazım bence.

Aslında yapay zekâ, sanatçılar arasında da heyecan yaratan bir teknoloji. Ancak ne yazık ki yaratıcılar için yapay zekânın tadını çıkarabilecekleri güvenli bir ortam sağlanamadı. Veri kullanımı, telif hakkı ve düzenleme konularında yarattığı dezavantajlar nedeniyle yapay zekâ şu anda yaratıcı sektörde birçok mağduriyete neden oluyor. Sorun, bu haksızlıklara çözüm bulunmadan bu teknolojinin devreye sokulmuş olmasından kaynaklanıyor. Sanatçılar, orijinal sanatlarının üretken yapay zekâ modellerin eğitimi için “izinsiz ve karşılıksız” bir şekilde sömürüldüğünü fark etmeye başladığında, bu konuda açık çağrılar yapıldı. Toplu davalar, bireylerin telif haklarına ve bilgilerin nasıl toplandığı, yeniden kullanıldığı ve yeniden karıştırıldığı konularına daha fazla dikkat çekti. Yine de etik, güvenli ve düzgün çalışan bir sistem kurulabilmiş değil.

Tabii konuya geleneksel bir çizgiden yaklaşan ve yapay zekâyı tamamen reddeden sanatçılar da var. Örneğin yazar Joanna Maciejewska, geçenlerde X’teki şu paylaşımıyla birçok sanatçının hislerine tercüman olmuştu: “Yapay zekânın benim sanat ve yazı yapabilmem için çamaşırlarımı ve bulaşıklarımı yıkamasını istiyorum, ben çamaşırlarımı ve bulaşıklarımı yıkayayım diye yapay zekânın sanatımı yapmasını değil.”. Paylaşım hızla viral oldu.

Cara, sanat eserlerini yapay zekâ modellerinden koruyan “Glaze” isimli teknolojiyi kullanıyor

Birkaç ay önce kullanıma sunulan Cara adındaki yeni sosyal medya ve portfolyo uygulaması, sanatçıların orijinal çalışmalarını paylaşabilecekleri bir alan yaratmak ve platformda yasak olan yapay zekâ üretimini yakından takip etmek gibi iki yönlü bir hedefle ortaya çıktı. Cara’nın alt yapısına, Chicago Üniversitesi’ndeki SAND Laboratuvarı tarafından geliştirilen Glaze adlı araç entegre edilmiş. Glaze, üretken yapay zeka modellerinin eğitiminde stil taklitçiliğini bozarak insan sanatçıları koruyor. Böylece sanatçılar çalışmalarını yapay zeka içermeyen bir ortamda paylaşmakla kalmıyor; aynı zamanda platform, görüntülerin platform dışı güçler tarafından kopyalanmasını önlemek için aktif olarak çalışıyor.

Glaze’i Bigumigu’da anlatmıştık:

Sanat Eserlerini Yapay Zekadan Koruyacak Yeni Bir Araç

Hem dijital sanatçılardan hem de analog üretim yapan sanatçılardan Cara’ya yoğun ilgi

Hafta sonu, Instagram kullanıcıları yoğun bir şekilde yeni Cara profillerinin bağlantılarını Instagram hesaplarında paylaşmaya başladı. Böylece takipçilerini ve sanatçı arkadaşlarını Cara’ya davet ettiler. Platformun Apple’ın ABD App Store’unda İlk 5’e girmesiyle Cara’nın kullanıcı sayısı birkaç binden 300.000’in üzerine çıktı. Bazı büyüme sorunları da yaşandı. Ekip, talebi karşılayabilmek için sunucuları yedi kez yükseltmek zorunda kaldı ve şu anda ekip büyümeyi sürdürülebilir bir şekilde nasıl yöneteceğini belirliyor. Instagram ve Twitter’ın birleşimi gibi tarif edebileceğim arayüz girdiğiniz anda tanıdık geliyor. Hem dijital hem de analog karakter geliştirme, animasyon, illüstrasyon ve daha fazla alanda çalışan sanatçılar için yeni bir toplanma alanına dönüşmüş gibi duruyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Cara (@cara_artists)’in paylaştığı bir gönderi

Cara ekibi: “Yaratıcı kişiler olarak kullanmaktan keyif alacağımız bir platform oluşturmak istiyoruz”

Fotoğrafçı Jingna Zhang’in küçük bir mühendis ekibiyle çalışarak yarattığı Cara, sanatçıların haklarını savunarak teknolojik gelişmelerin ön saflarında yer almayı hedefliyor. Ekip, “Yaratıcı endüstrilerin geleceği, sanatçıların ve şirketlerin bağlantı kurmasına ve birlikte çalışmasına yardımcı olacak incelikli anlayış ve destek gerektiriyor” diyor. “Boşluğu doldurmak ve yaratıcı kişiler olarak kullanmaktan keyif alacağımız bir platform oluşturmak istiyoruz.”

Siz de Instagram’ı terk etmeyi düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!

Uygulama; Google Play’de buradan, App Store’da ise şuradan indirilebiliyor. Masa üstünde incelemek isterseniz şu link üzerinden uygulamaya erişebilirsiniz.


Bigumigu Yazarı
| GENEL