Yurtdışına seyahat edenler için her zaman yaşanan bir durum vardır. Gıdadan teknolojiye, giyimden kültür sanata yurtiçinde olmayan ürün talepleri çeşitli arkadaşlar tarafından “Gelirken alır mısın?” sorusu eşliğinde iletilir. Bir noktadan sonra arkadaş sayısı arttıkça istek sayısı da artar ve önüne geçilemeyen bi’ alışveriş listesine dönüşür. Eli boş dönüldüğünde ise küçük burukluklar yaşanır.
Yurtdışına çıkma fırsatı yakalayamayanlar ise bu durumu fırsata dönüştürüp akıllarının ucuna not düştükleri ürünleri saymaya başlar. Ve onlar için de bu tip ürünlere ulaşabildikleri nadir anlar haline gelir.
Zeynep Dilara Dağlı’nın kurucusu olduğu Picktup, bu durumu rastlantılardan çıkarıp kitle kaynak odaklı bir ağa dönüştürüyor. Girişimin iki tarafı bulunuyor; seyahate çıkanlar ve isteği olanlar. Seyahate çıkanlar, gidecekleri ülkeyi belirtip istek toplayabiliyor. Yurtdışından isteği olanlar ise Picktup üzerinden bunu deklare ederek bir gezginin bunu karşılamasını bekliyor.
Bu iletişimle hem sosyal fayda hem de iyi niyet odaklı gelir sağlanıyor. İstek oluşturanlar gezgine de kendi belirledikleri miktarda taşıma bedeli veriyor. Böylece iki taraf için de olumlu sonuçlar doğuyor.
Picktup yakın zamanda yapılacak son güncellemeyle birlikte son halini alacak. Bunun hemen öncesinde Zeynep Dilara Dağlı ile fikrin doğuş süreci ve girişimi üzerine konuştuk;
Picktup fikri nasıl doğdu? Kuruluş süreciniz nasıl gelişti?
Picktup fikri 2014 senesinde Madrid’de Stratejik Tasarım yüksek lisansı yaparken ortaya çıktı. Her ziyaretime gelen arkadaşımdan veya ailemden peynir, mercimek, pul biber gibi ürünler istediğimi farkedince neden seyahat edenlerle iletişime geçebileceğimiz bir ağ yok diye düşünmeye başladım. Global düşünerek aslında herkesin istediği ülkeden, istediğini ürüne ulaşmasına yardımcı olacak bir platformun eksiliğini farkettim.
Bu sayede seyahat edenler para kazanacak, alıcılar ise istedikleri ürüne ulaşacak ve tasarruf edecekler. Tüm kullanıcılar paylaşımlı ekonomi sayesinde dünyanın herhangi bir yerinden istedikleri ürüne daha ucuza ve çok daha eğlenceli bir şekilde ulaşabilecekler. Ayrıca, dünyamız için büyük bir tehlike oluşturan lojistik firmaların büyümesini, artan yolcu sayıları ile düşürmeyi hedefliyoruz.
Ben görsel iletişim tasarımı mezunuyum, Picktup’ın hayata geçmesi için bir yazılım mühendisine ihtiyacı vardı ve ortak bir arkadaşımız sayesinde Orhan ile tanıştık, projeyi sevdi ve o zamandan beri birlikte çalışıyoruz. Picktup’ın ilk versiyonunu herkese açık olarak Mayıs 2015’te yayına açtık.
İTÜ Çekirdek 2. Hızlandırma Programına kabul edilen girişimler arasında yer alıyorsunuz. Bu gelişme gelecek planlarınızı ne yönde etkiledi?
İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Programına girme sebeplerimizden en önemlisi doğru ekosistem içinde, hızlı ve sistematik bir şekilde büyümekti. Yaklaşık iki aydır İTÜ Çekirdek bünyesindeyiz, aldığımız eğitimler ve mentorların desteği gelişmemize çok yardımcı oluyor. Gelecek planlarımız projemizi geliştirip, yenilikçi bir firma olarak kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştırarak onları mutlu edebilmek.
2 kurucu ortak olarak emin adımlarla ilerleyip, zamanı geldiğinde, projeyi sevip inanan, yatırımcılar ve çalışma arkadaşları ile büyümeyi hedefliyoruz.
Seyahat edenler, talepleri teslim ettiği anda mı bu ikili ilişkiden fayda sağlıyor?
Seyahat edenler, talep edilen ürünü almayı kabul ettikten sonra satın alıp, teslim ediyor. Teslim ettiği zaman, karşılıklı onay sonrasında seyahat edene kazancı aktarılıyor.
Şu an arayüzünüzde bulunan istekler arasında bazılarında teslimat ücretinin yazmıyor. İstekler belirli tutar limiti bulunuyor mu?
Ürün talep eden kullanıcı, ürün istek formunu doldururken ürün fiyatını ve seyahat edene ödemek istediği miktarı belirtiyor. Seyahat edene ödemek istediği miktara alıcı karar veriyor, Picktup olarak biz bu karara karışmıyoruz. Seyahat eden isterse ücretsiz olarak, ürünü alıp, teslim etmeyi kabul edebilir. Bu durumda seyahat eden teslimat sonrasında sadece ürünün fiyatını alacak, herhangi bir taşıma ücreti almayacak. Seyahat eden, herhangi bir ücret almadan taşımak istemiyorsa başka bir ürün talebini tercih edebilir.
Ödeme sistemleri güncellemeniz nasıl olacak? Gezginler ürünü teslim ettiği sırada mı yoksa talebi kabul ettiği sırada mı işlem gerçekleşiyor? İki taraf arasındaki güven duygusunu nasıl oluşturuyorsunuz?
Sitemize güvenli ödeme sistemleri eklendiği zaman, alıcı ödemeyi site üzerinden yapacak ve seyahat eden teslim edene kadar para Pickup üzerinde tutulacak. Seyahat eden ürünü teslim ettiği zaman, ödeme seyahat edene aktarılacak. Eğer seyahat eden ürünü teslim etmezse para alıcıya geri iade edilecek.
Güven unsuru en çok üzerinde çalışmak istediğimiz özelliklerden biri. Şu andaki e-posta ve facebook doğrulama, üye yorumları ve oylama sistemine ek olarak ileride daha ileri seviye doğrulama sistemleriyle güvenirliliği en üst düzeye çıkartmayı hedefliyoruz.
Görsel; Picktup