Bigumigu’da 3 boyutlu baskı teknolojilerinden bahsederken 3 boyutlu baskı kültürünün merkezinde var olanı ‘hack’lemek olduğunu hep söylüyoruz. Bu oturumun konusu da buydu, sunumun sonunu en baştan paylaşmama bozulmazsınız umarım, dünyanın en büyük hızlı tüketim markalarının bağlı olduğu şirket Mondelez International’ın global medya ve tüketici etkileşimi departmanından sorumlu genel müdürü Bonin Bough’un kapanışı böyle oldu:
Oreo yaptıklarıyla kendinden konuşturan ve ekol yaratan bir marka. Daily Twist kampanyasının arkasındaki stratejiyi buradan okuyabilirsiniz, markanın bakışaçısının hangi medyayı kullanırsa kullansın bunu dijitale bağlamak ve hangi mecrayı kullanırlarsa kullansınlar bir ‘deneyim’ yaratmak olduğunu da bu oturumda duydum.
‘Hack’ kültürü oturumun konusu oldu. Bu kelime olumsuz bir anlama sahipmiş gibi bir algısı var ama aslında bir işe yaratıcı bir değer katabilmek için var olanı değiştirmek anlamına geliyor. Büyük markalar da olaya böyle bakmalı ve büyük değerler yaratabilmek için bu tür kültürlere yakın durmalı.
İyi Hacker’lara Örnekler:
Peki Yiyecek Endüstrisinde İyi Hack Nedir?
Oturumun konusu aslında şirketin bünyesindeki Oreo markası için SXSW’te kurduğu Trending Vending Machine projesiydi. Festivalin ilk günü otomati Bigu’da haber yapmıştım, buradan okuyabilirsiniz.
Bough son 10 yıldır SXSW’e katılıyor, konuşmacı olduğu ilk yıl olup olmadığını bilmiyoruz ama Mondelez’den önceki görevinde Pepsi için de her zaman Austin’de festival dönemi en çok dikkat çeken aktivasyon projelerinin başında olmuş. Onlar için bu Trending Vending Machine projesi esasında SXSW’te öncü olmak ve trendi önceden yakalayıp kendini ispatlamak için de çok önemli. Markanın bu işle yapmaya çalıştığı SXSW’te değer yaratmak. Çünkü böyle büyük markalar teknolojinin geleceğinin onlar için ne demek olduğunu takip etmeli.
https://www.youtube.com/watch?v=S5WuCIEN8BQ
https://www.youtube.com/watch?v=j1m6-bIFgBI
Marka insanların Oreo’nun tadını sevdiğini biliyor. İnsanlarla etkileşime girebilmek için de bu tatlarla ne kadar oynayabileceklerini görmek istiyor ve tüketiciden kendi tadını yaratmasını bekliyor. Markanın istediği Oreo’nun gözünden günümüz kültürünü izleyebilmek, geleceği görebilmek. Bu yüzden bir trendin nasıl bir tadı olabileceği fikrinden yola çıkıyor.
Markanın Bu Başarılı ve İnovatif Aktivasyondan Öğrendikleri Neler?
- Bütün mesele kişişelleştirme: İnsanlar 3 saat sırada bekliyorsa bir Oreo için kendilerine özel ve istedikleri gibi yaratabildikleri Oreo ve farklı deneyim iiçin bekliyorlar.
- Hızlı prototip üretmek: Normalde yeni bir Oreo ürününün tadını seçmek ortalama 1 yıl alırken burada tüketiciye o an orada istedikleri tadı yaratma şansı vermek.
- Trendleri yakalamak lezzetli bir şey vermek kadar önemli: 3 boyutlu baskı trendini yakalayıp tüketiciye doğrudan deneyimleme şansı verirseniz Oreo’nun tadı kadar değerli bir şey vermiş oluyorsunuz.
- Her şey deneyim: Fazla söze gerek yok, her şey deneyim.
- İnsanlar size sinirlense bile bu büyük etkinliğin parçası olmak istiyorlar: Eğer 1 tane sırada çok beklediği için şikayet eden tweet varsa ona karşılık 10’larca beğeni ve deneyim tweet’i var, insanlar kızsa da dövse de sövse de o sırada bekleyip o deneyimi yaşıyor.
Bir ürünün teknolojinin sınırlarını zorlama gerekiyor dev bir marka olarak, sonuç olarak söylediği: ‘Oreo bile hacklenebilir’.
Benim İçin Oturumun özeti:
Oreo’nun da sahibi olan Mondelez International, 3 boyutlu baskı teknolojisinin gümbür gümbür geldiğinin farkında ve bu teknolojiye ilk andan itibaren sahip çıkarak tüketicisiyle birlikte bir kültür yaratmak ve onlardan sadakat sözü almak istiyor. Eğer bir gün evinize 3 boyutlu yazıcı alırsanız Oreo’yu es geçip benzerlerini basmayın, markanın bugün size yaşattığı deneyimi hatırlayın ve markanın dosyalarından kurabiye indirin.
3 boyutlu baskı teknolojisinin marka için bir tehdit olduğunu düşünüyor musunuz sorusuna Bough’un yanıtı net çünkü: ‘zaten bu yüzden bu deneyimin en baştan bir parçası olmak istiyoruz.’ Marka 3 boyutlu baskı dünyasına tüketiciyle birlikte girmek ve hiçbir şeyin bir adım gerisinde kalmamak istiyor. Bu yüzden de SXSW’te en çok konuşulan projenin sahibi yine onlar.