Japon menşeli mesajlaşma uygulaması LINE’ın CEO’su Takeshi Idezawa, Web Summit’te Forbes’un kıdemli yazarı Parmy Olson’ın sorularını yanıtladı. Bu yıl içerisinde halka arz edilen ve 42 dolar ile teknoloji dünyasında yılın en yüksek halka arz değerine sahip oldu. Bu gelişmeyle birlikte değerini yaklaşık 9 milyar dolara çıkaran LINE’ın bir sonraki hedefinin mesajlaşma uygulamalarını daha çok kişiye açarak bu arayüz üzerinden diğer birçok işlemi tamamlayabilecekleri çözümler olduğunu belirtti Idezawa.
Bir mesajlaşma uygulamasından çok bir işletim sistemi gibi çalışan ve pek çok servisle entegre olan LINE, başta Japonya olmak üzere internet erişimi için bir akıllı portala dönüşmeyi planlıyor. Bu işletim sistemi mekaniğinde ise LINE, Android veya iOS’e rakip olmayı hedeflemiyor. Farklı bir kitleyi hedefleyen Takeshi Idezawa, gençlerin SMS atmadığını veya telefon konuşması yapmadığına dikkat çekerek her ihtiyaçlarını internet üzerinden giderdiğini belirtti. Bu nedenle de LINE, gençler için pek çok harici servisi içinde barındıran bir uygulama olarak fark yaratıyor.
Japonya’da 90’lardan bu yana popüler olan mesajlaşma yerine e-posta gönderme alışkanlığının artık eskidiğini ve yeni neslin mesajlaşma uygulamalarını kullandığını söyledi. Bu nedenle de pek çok genç, e-posta göndermeyi üniversiteye geldiğinde öğreniyor.
Ana pazar olarak Japonya, Tayvan, Tayland ve Endonezya’yı seçen LINE, sağlıklı ve kontrollü büyümeyi hedefliyor. Gelirinin %40’ını reklamlar üzerinden sağlayan LINE’ın diğer büyük gelir kalemleri %30 ile oyunlar, %20 ile de çıkartmalar takip ediyor. Bu iki metrik arasında da kontrollü büyümeyi, elinde bulundurduğu veriyi kullanarak reklamlar üzerinden genişletmeyi uygun bir model olarak görüyor Takeshi Idezawa.
Mesajlaşma uygulamalarının ana akım arama motoru ve alışkanlıklarla köken ilişkili olduğunu düşünen LINE CEO’su, bu nedenle mesajlaşma uygulamalarıyla Avrupa pazarının dominant üyesi olmayı hedeflemiyor. Fakat fotoğraf ve video uygulaması gibi ürünleriyle küresel olarak rol olmayı hedefliyorlar.
Batı’da sevimli ve minik işler başaran araçlar olarak görülen mesajlaşma botlarının Doğu’da oldukça köklü bir altyapısı olduğunu ve iş, iletişim gibi temel konularda da rol aldığı belirtildi. Ayrıca LINE’ın mesajlaşma botları alanında lider olduğunu da söylemekten çekinmedi.
LINE CEO’su Takeshi Idezawa, 2017 başında yayınlamaya hazırladıkları Slack rakibi uygulamalarını da duyurdu. Ocak veya Şubat ayında piyasaya çıkacak olan ürünleri öncelikle Japonya’da yayınlanacak. Eğer ürün bu pazarda başarılı olursa küresele açılmayı da değerlendirilecek.
Görsel: Bigumigu