“Gece Devriyesi”, “Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi” ve “Mütevelli Heyeti” gibi başyapıtlarıyla tanınan Hollandalı Rönesans ressamı Rembrandt’ın yeni bir tablosu ortaya çıktı. Amsterdam’da ortaya çıkan tablo, ressamın kayıp bir çalışması değil. Veri analistleri, yazılımcılar ve sanat tarihçileri tarafından 3B baskıyla oluşturulmuş yeni bir Rembrandt eseri. 17. yüzyılda 30’lu yaşlarında bir adamın Rembrandt üslûbuyla betimlendiği portre, 5 Nisan’daki tanıtımının ardından Amsterdam’daki Rijksmuseum’da orijinal “Gece Bekçileri” tablosunun yanında sergileniyor.
“Yeni Rembrandt” (The Next Rembrandt) adını taşıyan tablo, Amsterdamlı reklam ajansı J. Walter Thompson tarafından ING Bank için tam 18 ayda “geliştirildi”. Ressamın benzersiz üslûbunu ve fırça darbelerini yeniden üretebilmek için, özel bir yazılım ve yüz tanıma algoritması aracılığıyla ressamın bilinen 346 resmi dijital olarak analiz edildi. Analiz verileri de üç boyutlu bir yazıcıyla tuvale aktarıldı. Microsoft, Delft Teknoloji Üniversitesi, Mauritshuis ve Rembrandt müzelerinin desteğiyle tamamlanan resim, 148 milyondan fazla pikselden oluşuyor.
“Işığın ve gölgenin ressamı” olarak da anılan Rembrandt, Hollanda’nın bilim, ticaret ve sanat alanlarında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline geldiği Altın Çağ’da (1585-1702) yaşadı ve Rönesans’ın en yenilikçi ressamlarından biri oldu. Ölümünden neredeyse dört asır sonra ressamın özgün fırça darbelerinin kusursuz bir biçimde taklit edilmesiyle hazırlanan tablo ise yalnız Rembrandt’ı hayata döndürmekle kalmıyor. Sanatın bilim ve teknolojiyle nasıl buluşabileceğini gösterirken sanatta sahteciliğin sınırlarını da yeniden çiziyor.
Tablonun ayrıntılı hikâyesi için buradan buyurabilirsiniz.
Görsel: The Next Rembrandt