3 yıl önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptığını belirten Ahmet Kırtok, buradaki çalışmaları ile ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de Eticaretmag’i kurduk ve 4,5 yıldır devam ediyor. Sonrasında Pradma’yı kurduk. Pradma halen devam eden, uzmanlığı içerik ve pazarlama olan bir dijital ajans. Devamında ise Listelist çıktı. Listelist aslında Gezi olayları zamanında başladı ve yaklaşık 2,5 yıl oldu. Bizim şu anda yeni nesil diye tartıştığımız neslin, özellikle sosyal medyadaki mizahı ve akıllı dili ile başladı ve çok hızlı bir şekilde büyüdü. Listelist’e dışarıdan baktığınızda klasik liste yapan bir site formatında düşünebilirsiniz ama 40 küsur kategoride içerik üretiyoruz. Ayda 3 milyonun üzerinde tekil ziyaretçi geliyor.”
“Dünya’ya damgasını vuran girişimler 2005 yılında başladı”
Yeni nesil medya kavramı üzerinde çok durduğumuz, tartıştığımız ve akademik çalışmalara konu ettiğimiz bir kavram diye belirten Kırtok: “Yeni nesil medya dediğimiz zaman, ben olayı önce 2005 yılının öncesine götürüyorum. 2005 öncesinde Amerika’da, 1995-2005 yılları arasında bir 10 yıllık başlangıç kısmı var. O kısımda geleneksel medyanın dijitale adaptasyon süresi var. Bu süreçte geleneksel medya, kendi sınırları içerisinde ciddi şeyler denedi ama bu adapte olma sürecinde bir şekilde çok hatalar da yaptılar. Şu an dönüp baktığımızda birçoğu bize güzel bir ders oluyor. 2005 öncesinde medyanın dijitale taşınma sürecini yaşadık. Yeni nesil medya daha doğmamıştı. Çok yakın bir geçmişten bahsediyorum ve bu Amerika için Türkiye için değil. 2005’te şu anda yeni nesil medya diyebileceğimiz, dünyaya damgasını vuran girişimler doğmaya başladı” dedi.
Ahmet Kırtok, sunumunda yeni nesil medya girişimlerine Amerika’dan örnekler verdi ve bunların birçoğunun karşılığının Türkiye’de hala olmadığını belirtti.
The Huffington Post, dijital yayıncılıkta devrim yapan yayınlardan birisi. Kişisel blog tadında başlıyor ve şu anda kürselde trafiği en çok olan internet sitelerinden birisi durumunda.
BuzzFeed, 2006 yılında kuruldu. Listelist’i birçok yönüyle BuzzFeed’e benzetebilirsiniz. BuzzFeed, liste formatının öncülüğünü yapan sitelerden biridir. The Huffington Post’tan sonra en hızlı büyüyen internet yayıncılarından birisi.
Yeni nesil medyada çok fazla içerik üretebilecek alan olduğuna değinen Kırtok, kilit noktanın yeni nesil tüketici olduğunu ve yeni nesil tüketicinin yaşı ne olursa olsun, dijitalde içeriği üretmekten alışverişe kadar çok ciddi şekilde dijitale adapte olmuş tüketiciler olduğunun farkında olmakta fayda olduğunu belirtti.
Yeni nesil tüketiciler ile ilgili bir çok araştırmanın varlığına değinen Kırtok, bu yıl yapılan bir araştırmadan bazı sonuçları da katılımcılar ile paylaştı.
Araştırmanın sonucuna göre yeni neslin özellikleri:
- Çok iyi eğitimliler
- Kariyer, onlar için çok önemli
- Politik olarak daha ataklar
- Yaygın olarak bilinenin aksine markalara sadıklar ama aktif olarak kendilerine bağlı olan markalara daha çok önem veriyorlar
Yeni tüketiciler eski nesil kadar reklamları önemsemiyorlar. Peki, ne istiyorlar?
- Güven
- Bağlılık
- Sosyal Medya
- Otantik İçerik
- Çok Kanallılık
Görsel; Bigumigu