Kristal Elma’nın ikinci gününde Accenture İstanbul’un iş tasarım direktörü Umut Tufan, yeni dijital mecranın nasıl olacağı ile ilgili olası senaryolardan bahsetti.
Sunumuna, 100 yıl öncesinden günümüzü öngören ünlü Fransız çizerlerin 21. Yüzyılda Fransa temalı çizimleriyle başladı. Görmüş olduğunuz çizim bir dershanenin görüntüsü. 1800’lerin sonunda bugün için öngörülen ders işleme şekli bu şekilde.
İnsanlığın sorun çözme eşiğinin çok yükseldiğini söyleyen Umut Tufan bu durumun tüm alanlarda eş zamanlı olarak gerçekleştiğini belirtiyor. DNA’nın şifrelerinin çözülmesi 30 yıl sürmüşken bugün bir virüsün yapısı 3 saate çözülebiliyor. Bilgi birikimi sorun çözme eşiğinin kümülatif olarak artarak hızlanmasına imkan sağlıyor.
Yeni Dijital Mecranın özellikleri
- Daha önce düşünemediğimiz şeyleri düşünmemize olanak sağlayacak.
- Çok daha fazla yeteneğin kullanımına imkan sağlayacak. Modern insanın günümüz iletişim mecralarıyla kıyaslandığında çok daha fazla yeteneğe sahip. Koklamak, hareket etmek, dokunmak, hissetmek… Yeni dijital mecra tüm duyularımıza hitap edecek, duyularımızı destekleyecek, hatta noksan kalan duyularımızı geliştirecek.
- Hem veriyi üretim hem veriyi kontrol etme kabiliyetine sahip olacak.
Umut Tufan’a göre 2016 yılında piyasaya çıkması beklenen Oculus’un son modeli Medium yeni mecra hakkında bizlere ipuçları veriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=IreEK-abHio
Oyun alanında arttırılmış gerçeklik ürünleri geliştiren Virtuix’in Omni ürünü de benzer özellikler gösteriyor. Koşu bandı olan üründe oyuncuların gerçek hayattaki kondisyonları oyun başarısını etkileyecek.
https://www.youtube.com/watch?v=iUkjaNQlZO8
Bize ekranlarda sıkışıp kalmanın dışında deneyimleme imkanı sunan artırılmış gerçeklik ürünleri yeni dijital mecranın ayak izleri olacakmış gibi görünüyor.
Görsel; Bigumigu