Google’dan iki ağır top Eric Schmidt (Yönetim Kurulu Başkanı) ve Jared Cohen’in (Google Ideas Direktörü) yazdığı The New Digital Age kitabı oldukça popüler. Kitap önümüzdeki dönemde internet nüfusuna katılacak 5 milyar yeni üyenin, dünyayı ve interneti nasıl değiştireceğini inceliyor.
Panelin konusu da, bu çerçevede, ister istemez gizlilik, gelişmekte olan ülkelerdeki demokrasi ve internet sansürü ve devrimler gibi başlıklarla şekilleniyor. Schmidt’e göre önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde 1-2 milyar yeni internet kullanıcısı ekosisteme girecek. Bu dev internet popülasyon artışı, internette devrimleri “başlatması kolay, bitirmesi zor” kılacak Schmidt’e göre.
Cohen’in gelişmekte olan demokrasilerle ilgili örnekleri biraz tedirgin ediciydi. Bugün artık cep telefonları ve yaygın internet sayesinde kötücül hükümetlere karşı halkın bilgi paylaşmasının çok kolaylaştığını biliyoruz. Cohen bu işin başka bir tarafını da anlattı. Google’daki görevi gereği Ortadoğu’da çok zaman geçiren Cohen, Suriye’de hükümet kuvvetlerinin kontrol noktalarında halktan telefonlarını aldıklarını ve sosyal medya hesaplarına login olmalarını istediklerini anlatıyor. Eğer bu isteği kabul etmezseniz potansiyel devlet düşmanı olarak kabul ediliyorsunuz. Kabul ederseniz ve hesaplarınız içinde muhalif görüşler paylaşıldığı tespit edilirse, yine şiddetle, hatta ölümle cezalandırılıyorsunuz. Schmidt bu konuyu daha kısa ve sert bir şekilde açıkladı: Bir eylem sırasında bir muhalif telefonuyla ele geçirilirse, o telefondan yapılan yalan yayınlar sayesinde daha fazla muhalifin hayatı tehlikeye atılabiliyor.
Google, özel bir şirket olmasına rağmen ülke seviyesinde saldırılara maruz kalabiliyor. 2010’da Çin’den böyle bir saldırıya uğradıklarını söyleyen Schmidt, 2013’te ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun Google’a sızmaya çalıştığını söyledi. Google şu anda kendi sistemlerinde 2048 bitlik -benim bilgimi aşan- kompleks bir güvenlik sistemine geçmiş. Schmidt’e göre veri gizliliği, internetin geleceği için çok önemli. Wikileaks benzeri veri sızıntılarının, kimi zaman bireyler için çok tehlikeli olabileceğini söylüyor Schmidt. Toplu bir sızdırmada alakasız görünen tek bir kişinin bile o sızdırılan veriden dolayı zarar görmesi kabul edilemez diyor.
Schmidt ve Cohen, toplu bilgi sızdırmalarından ziyade, bilgi erişiminin kısıtlanmamasının önemi üzerinde duruyor. Özellikle tek bir devlet değil de, bir çok devletin aralarınd anlaşıp ortak bir sansür mekanizmasını kabul etmesi gibi konular gelecekte internetten bilgi erişiminin önündeki tehditlerden en önemlisi Schmidt’e göre. Bir başka ilginç konu da, devletlerin bir sansür yasası geçireceklerinde bunu mutlaka “çocukları korumak” kisvesi altında yapmaları. Schmidt bir örnek de vererek, Rusya’da muhalif görüşler paylaşmayla ilgili bir yasanın geçirilirken çocuk güvenliğinin gündeme gelmesiyle dalga geçti: “Rus çocuklar oldukça akıllı olmalı bu konularda konuştuklarına göre, çünkü bizim çocuklar o yaşta anca oyun oynuyor”.
Özet slaytlar Ogilvy Do’dan.
Panelin Think Image tarafından görselleştirilmiş notları.