Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yavaş Moda Akımı ve Zady.com [LeWeb 2014]

Yavaş Moda Akımı ve Zady.com [LeWeb 2014]

Sorumluluk ve amaç iletişim konusu olmaktan çıkıp şirketler için var olma nedenine dönüşüyor.

Zady, moda sektörünün Whole Foods‘u olarak anılıyor. Whole Foods kurulduğunda son derece kapalı ve büyük şirketlerin yararına çalışan gıda perakendeciliğinde adil ticaret, organik üretim gibi konuları öne çıkartarak öncü bir şirket olmuştu ve bugün sorumlu tüketim konusunun bayrağını taşıyan markalardan birisi konumunda. Zady de giyim ve moda konusunda üretimden tüketime tüm aşamalarda sorumluluk sahibi bir bakış açısıyla tanımlanan bir iş modelini izliyor.

LeWeb’de Zady’nin kurucularından Soraya Darabi, Zady’nin önceliklerini anlattı. Bu yılın önemli iletişim trendlerinden “bir amaç için pazarlama” konusunun bir adım daha ileri geçmiş bir versiyonu olarak göreceğimiz vizyonla, hedef kitlesine “ihtiyacın yoksa bu ürünü alma” diyebilen markalardan birisi Zady. Bu sorumlu yaklaşımı Patagonia markası “Bu ceketi satın alma” başlıklı kampanyasıyla ana akıma taşımıştı.

Yavaş moda akımı, giyim ürünlerinde kullanılan hammaddenin üretimi, toplanması, çiftçiden satın alınması gibi temel aşamalardan başlayarak büyük sorumluluk üstlenen bir akım. Sadece ilgili tüm partilere adil şekilde paylarının verilmesi değil, ürünlerde zararlı kimyevi maddelerin bulunmaması, üretim sırasında çevreye zarar verilmemesi gibi konularda da dikkatli yavaş moda markaları. Bu açıdan Zara, H&M, Mango gibi markaların hayatımıza soktuğu hızlı moda akımını fast food’la karşılaştırarak eleştiriyor Darabi; Fast food nasıl bireye de topluma da zararları olan bir endüstriyel akımsa, hızlı moda da o şekilde zararlı.

Zady’nin .01 Collection adlı kendi giyim koleksiyonu, bu konuda en üst düzeyde bilgiyi de tüketiciyle paylaşıyor. Örneğin .01 The Sweater ürün sayfasında aşağı inerseniz bu ürünün üretimi ile ilgili son derece detaylı bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Koleksiyonun hikayesinin bu kısa video da çok iyi bir şekilde anlatıyor.

Zady’nin hedefleri arasında sadece bir e-ticaret projesi olarak kalmayıp, tüketicisine farklı temas noktalarıyla erişmek de yer alıyor. Bu amaçla büyük havalimanlarında yılbaşı sezonu ürünleri için pop-up mağazalar açmaya başlamışlar ve benzer projeleri sürdürmeyi planlıyorlar.

Soraya Darabi’nin konuşmasının 15 saniyelik özeti video olarak aşağıda.

LeWeb’den diğer InstaTrend videolarını izlemek için Akbank Instagram hesabını yakip edebilirsiniz.