Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sağlık Hizmetlerinin Yeni Yüzü [LeWeb 2014]

Sağlık Hizmetlerinin Yeni Yüzü [LeWeb 2014]

Akıllı telefonlar, 3 boyutlu yazıcılar ve aynı anda birden fazla yerde olmayı sağlayan teknolojiler sağlık sektörünü de doğrudan etkiliyor.

Niçin bu konu seçildi? Çünkü dijital sağlık artık gerçek oluyor. Pazar giderek büyüyor ve çeşitlenen iletişim yöntemleri bunu kolaylaştırıyor. Sosyal medya, mobil çözümler, bulut sistemleri ve sensörler dijital tanınmayı sağlıyor. Ve geleneksel sağlık yöntemleri içerisinde ObamaCare gibi girişimler sağlık hizmetlerinin de tanımı değiştirmede rol oynuyor.

Fitbit gibi sağlık yardımcılarını geliştiren SoftTect VC’den Jeff Clavier (Managing Director of SoftTech VC) tarafından yapılan açılış konuşmasında sağlık sektörünün dijital dünyaya geçişinin önlenemez bir yol olduğunu irdeledi. Ardından Dr. Daniel Kraft (Executive Director of Exponential Medicine) sahneye çıktı. Sözlerine teknolojinin küçülmesinden ve hayatımıza yerleşmesinden yola çıkarak başlayan Kraft, geleneksel sağlık endüstrisinin sağlık üzerine değil hasta üzerine odaklığının altını çiziyor. Hastaneye sadece hasta insanlar gider fakat sağlıklı insanların bir şey yapması gerektiğini düşünülmez.

Teknoloji bireysel yardımcımız olma yolunda hareket ederken bu gelişim sağlık alanına da sıçrayacak. Oculus Rift, Cardboard gibi alternatif teknolojiler de geliştirilen akıllı bebek bezi gibi ürünler de bizi hasta olmamaya değil, sağlıklı olmaya doğru şekillendiren girişimler arasında.

Tam bu noktada
Daniel Kraft, Uber’in çalışma prensiplerine sahip olan bir sağlık hizmeti uygulamasının ne zaman geliştirileceğini sorguluyor. Twitter üzerinden aynı soruyu sorduğunda ise aldığı yanıt dörtten fazla şirketten bildirim alıyor. Şu anda Pager uygulamasıyla birlikte dilediğimiz zaman doktor çağırabiliyoruz. Bir ürünün farklı bir vizyonla algıladığımızda ortaya yeni bir sektörde kullanılabilir yaratıcı bir ürün çıkıyor.

Sahneye Dr. Dan Chao (CEO, Halo NeuroScience) 1990, 2000 arası beyin dalgalarını ve hareketlerini algılama ile geçti. Beyin çok karmaşık ve detaylı bilgi işleme mekanizması var. Beyin içgüdüsel olarak yüz ve ev gibi ikonik noktaları daha kolay algılıyor. Ve hepimiz yaşamak için düşünüyoruz. Beynimizi daha iyi şeyler üretmek için kullanıyoruz. Fiziksel ve zihinsel aktivitelerin tamamı beyni farklı işlevlerle çalışmasını sağlıyor.

Günümüzde “akıllı” uyuşturucular kullanmak pek çok açıdan zararlı. Beyin egzersizi yapan oyunlar ise beyni çok yavaş geliştiriyor. Bu nedenle farklı bir tekniğe ihtiyaç duyuyor.
Halo cihazı olarak anılan nörosimilasyon cihazları ile 20 dakikalık tekrarlarda beyin kendi gelişimini en efektif şekilde gerçekleştiriyor. Böylece beynin pozisyonu geleceğe hazır hale geliyor.

Jessica Richman (CEO,
uBiome) sözlerine Dünya üzerinde şu anda 7 milyon bilim adamı bulunduğunu belirterek başlıyor. Fakat bilime katkı sağlayan 7 milyar bilime katkı sağlayan insan var. Kitlesel bilim olarak anabileceğimiz bu teknikte dünya üzerindeki herhangi bir birey, topladığı veriyi paylaşarak bilime katkıda bulunuyor. uBiome da bunu sağlıyor ve dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte çalışıyor.

Kitlesel bilimi kullanarak araştırma hızı da büyük artış gösteriyor. Yıllar sürecek bir çalışma, birkaç ay içerisinde sonuçlanıyor. Bunun sebebi de dünya üzerindeki bilime katkı sağlayan kişi sayısının artışı ve üretilen verinin paylaşımı. 

Oturumun 15 saniyelik özeti video olarak aşağıda.

LeWeb’den diğer 
InstaTrend videolarını izlemek için Akbank Instagram hesabını yakip edebilirsiniz.

Görsel; LeWeb