Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kitlesel Ekonominin Yükselişi [LeWeb 2014]

Kitlesel Ekonominin Yükselişi [LeWeb 2014]

Airbnb, BlaBlaCar ve Lyft yöneticileri, paylaşım ekonomisinin günümüzdeki konumunu ve yarattığı fırsatları değerlendirdi.

Alanında bilgi ve fikir sahibi olan bireyleri etkili markalarla birleştirerek ortak bir değer yaratmayı amaçlayan Crowd Companies kurucusu Jeremiah Owyang’ın sunumuyla başlayan Crowd Economies on the Rise oturumunda Olivier Grémillion (Managing Director, Africa Europe, Airbnb), David Estrada (Vice President, Goverment Relations, Lyft) ve Frédéric Mazzella (Founder, CEO, BlaBlaCar) da konuşmacı olarak yer aldı.

Sözüne, bal peteklerinin arasındaki bağlantı ve altıgen şekillerinden bahsederek başladı. Jeremiah Owjang. Günümüz ekonomileri içinde bu petekleri ekonomi içinde yer alan sektörlere dağıtarak paylaşım ekonomisinin çatılarını görebiliyoruz. Çünkü maker, kitlesel fonlama aktörleri, paylaşımcılar ve müşteriler yani son birkaç senedir hayatımıza giren yeni kurumsal modeller paylaşım ekonomisinin omurgasını oluşturuyor. Geleneksel olarak niteleyebileceğimiz girişimler; para, ürün, gıda, servis, taşıma ve mekan merkezinde şekilleniyordu.

Dijital dünya ile ilgili herhangi bir girişim aklımıza geldiği anda bu çatılardan birisinin altında yer alıyor. Tıpkı
hologram teknolojisinin eğitim ve sağlık alanında kullanılması gibi girişimciler, bu peteği genişleterek yeni sektörlere adım atıyor.

Büyüyen bal peteğine eklenen yeni sektörler ise eğitim, sağlık, lojistik, kurumsal, kentsel ve fayda odaklı projeler olarak hayatımıza giriyor. Bu alanlar hem LeWeb’in öne çıkan trendler hem de konferans boyunca geleceğe ve teknolojiye yön verecek görüşler arasında yer alıyor.

Genel görüş paylaşım ekonomilerinin gelecekte piyasa içindeki yeri genişleyeceği yönünde olsa da büyük şirketlerin bu küçük aktörlere yönelik kendilerini konumlandırmaları da büyük önem taşıyor. Çünkü bu küçük aktörler tıpkı bir peteği bir araya getiren küçük altıgenler gibi birleşerek büyük bir ekonomiyi bir araya getiriyor. Sermaye, girişimci, emek ve üretim alanı gibi üretimi sağlayan kaynaklarını paylaşım ile birlikte üretmek mümkün oluyor. Paylaşım ekonomisinin en büyük farklılıklarından birisi üreten, tüketen ve destekleyen kişilerin aynı topluluğa ait olması. Bireyler farklı sektörler içinde farklı unvanlarla yer alsa da ortak bir havuza katkı sağlıyor.


Sunumun bitmesiyle birlikte panel formatına geçen oturuma Olivier Grémillion (Managing Director, Africa Europe, Airbnb), David Estrada (Vice President, Goverment Relations, Lyft) ve Frédéric Mazzella (Founder, CEO, BlaBlaCar) katıldı. Panelistlerin ortak alanı olan taşıma olduğu için paylaşım ekonomisi içindeki yerinden de bahsedildi. Çünkü ulaşım, taşıma ve konaklama gibi seyahat tabanlı ihtiyaçlar insanların yüzyıllardır gerçekleştirdiği faaliyetler arasında yer alıyor.

Akıllı telefonların sunduğu kolaylık ve erişilebilirlik paylaşım ekonomilerinin yayılması için de uygun altyapıyı sağladı. Ve tabii ekonomide yaşanan dalgalanmalar bu tip sıra dışı çalışmaların da ortaya çıkması için uygun atmosferi yaratıyor. 2008 krizinden sonra dünyada yaşanan durgunlukla ortamı paylaşım ekonomisinin en çok güç kazandığı dönem olarak görülüyor. Dalgalanma ve durgunluk ile işsiz kalan bireyler girişimci ruhlarını besleyerek risk alabilecek konuma geldi. Çünkü belirsiz ekonomik süreç içerisinde insanların görmek istediği tek şey sürdürülebilir kurumsal gelecek planları haline geldi.

Büyük şehirlerin aldıkları göç ile birlikte daha fazla büyüyüp genişleyememesi hem toplum hem de karar mekanizmaları tarafından mevcut kaynakların etkin kullanımı daha fazla önem kazanıyor. Bu aşamada tatile gidecek olan bir büyük şehir vatandaşı, evini boş bırakmak yerine Airbnb ile kiralayarak atıl kaynağını değerlendirme fırsatı buluyor. Bunun yanı sıra da tatil masraflarını da farklı bir emek harcamadan karşılamış oluyor.