Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yarı İnsan Yarı Mimari Varlıklar

Yarı İnsan Yarı Mimari Varlıklar

Ehsan Kazerooni "Archeature" isimli projesinde, farklı kültürlerden insanların yüzlerini mimari yapılarla değiştirerek kimlik kavramını işliyor.

Mimari pek çok yaratıcı alan içim ilham verici olabiliyor. Federico Babina’nın illüstrasyon projeleri bunun en güzel örneği. Babina sinemadan sanat tarihine, mitolojiden masallara pek çok farklı temayı mimariyle ilişkilendirerek çiziyor. Yine video sanatı, fotoğraf ve kağıt sanatı gibi disiplinlerde de mimariye olan tutkusunu gösteren pek çok sanatçı var. İranlı mimar ve sanatçı Ehsan Kazerooni de bu kulvarda üretim yapan en dikkat çekici isimlerden biri.

Archeature

Tarihi yapılar, geçmişten birer alıntı

Ehsan Kazerooni, dijital ortamın imkanlarından faydalanarak Archeature olarak adlandırdığı varlıklar yaratmış. Archeature sözcüğünü, mimari ve yaratık sözcüklerinin birleşimi olarak açıklıyor sanatçı. Ekin biçen çiftçilerin yüzlerini, farklı medeniyetlerde ve kültürlerde bulunan tarihi yapıların büyüleyici desenleriyle değiştirmiş. Kazerooni bu varlıkları, “Bunlar bizim geçmiş mimarimizden yapılmış yaratıklar” olarak tarif ediyor.

Bu projede Kazerooni, geçmişin bugünün gerçeklerini ve kimliklerini nasıl etkilediğini ortaya koymak için her hasatçının etnik kökenini ülkelerinin tarihi mimarisiyle eşleştirmiş. “Geçmişimizin kültürü, uygarlığı ve tarihi; gizli çizgiler, geometri ve formlar keşfederek anlayabileceğimiz birçok potansiyelle ve fikirle doludur. Farklı ülkelerin tarihi eserlerini inceleyerek medeniyetimizi tanıyabiliriz. İnsanları ve kimliklerini aynı anda görebilmemiz için onları birleştirdim.” şeklinde açıklıyor bu yaklaşımı. Projenin tam adı “Archeature: Excerpts from the past” (Archeature: Geçmişten alıntılar). Ekin biçen insanların fotoğrafları ise George Steinmetz tarafından çekilmiş.

Archeature Archeature Archeature Archeature

Görsel: Ehsan Kazerooni