Ara sıra “kitapları kapaklarına göre yargılamayın” uyarısı aldığımız olmuştur çevremizden. Yine de çoğu zaman kısa yol niyetine bunu güvenilir bir seçim yöntemi olarak benimsiyor olabiliriz. Kitapların okuru yargılama ihtimali ise elbette hiç söz konusu olmamış, tartışılmamıştır.
The Cover that Judges you “kitabın okuru yargılaması” gibi bir ifade kullanmamıza imkan veren bir prototip. Amsterdam’daki tasarım stüdyosu Moore ve dijital yapım stüdyosu This Page Cannot Be Found iş birliği tarafından geliştirilen kitap kapağı, barındırdığı yüz tanıma teknolojisi ile gömülü kamera sayesinde okurun kitapla ve/veya kapakla ilgili kanısını yüz ifadesinden algılıyor. Okurun kitabı okuyup okumama hakkı ise tamamen yüz ifadesine bağlı.
Eğer yüz ifadesi fazla bir duygusal tepki yansıtırsa kitap okur için kilitleniyor, bu okurun fazla heyecan ya da tersine şüpheci veya ilgisiz durumları için geçerli. Kitaba ancak nötr bir ifadeyle yaklaşanlar onu okuma hakkına erişebiliyor.
Gömülü kamera kapağın üst kısmında bulunurken, altındaki ekran da sistemin tespit ettiği yüze yakın bir görüntüyü yansıtacak şekilde tasarlanmış. Ekranda bulunan soyut yüz şekilleri, okurun yüzünü sistem tarafından tespit edilebilecek şekilde kitaba yaklaştırmasını sağlıyor. Okurun ifadesi, sisteme uygun yüz ifadesiyle örtüşünce de ekran yeşile dönüyor ve Arduino adlı mikro kontrol panosuna giden sinyalle birlikte alttaki metal kilit açılıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=cckcFOFMivw
Olumsuz bir anlam taşıyan “yargı”nın bu projede fazla duygusal tepkiyi (gerek ilgisizlik gerekse aşırı heyecan) temel almasının biraz sorunlu bir tarafı da olabilir. Örneğin, aşırı heyecanlanan biri için kitabın kilitlenmesi kurunun yanında yaş da yanıyor temsili olmuş gibi yorumlanabilir. Aşırı heyecanlı olmak da başka türlü bir yargı, diye bakılırsa bu paragraf yazılmamış sayılabilir.
Prototip Art Directors Club Netherlands (ADCN) 2015 için geliştirilmiş.
Görseller projenin websitesinden alınmıştır.