Yaratıcı evrende şu sıralar en merak uyandıran gelişme, yapay zekanın bu alanda gün geçtikçe daha fazla etki sahibi olması. Süreç hem heyecanla hem de endişeyle takip ediliyor. Sanat ve tasarım dünyası, yeniliklere son derece açık olsa da hala yapay zekanın dost mu düşman mı olduğunu kavramaya çalışıyor; aynı anda bu teknolojinin cazibesini kabul edip onu yaratıcı projelerde test ediyor. Akıllarda sürekli şu sorular var: “Yapay zeka yaratıcı insanları devre dışı mı bırakacak yoksa onlar için vazgeçilmez bir araç mı olacak? Yapay zeka, insanlığın gelmiş geçmiş tüm sanat mirasından çalıntılar yapan güçlü bir hırsız mı?” Bu son sorunun cevabını ararken, Sanat Hırsızlıktır isimli şu animasyona göz atmanızı önerebilirim.
Tasarım fikirleri için DALL·E 2 ile beyin fırtınası yapmak
Los Angeles’da kariyerini sürdüren yazar, yönetmen ve sanatçı Paul Trillo sosyal medyada paylaştığı videoyla yapay zeka hakkındaki sorulara yenilerini ekledi. “Yapay zeka yaratıcı dünya için ilham kaynağı ya da beyin fırtınası aracı olabilir mi? Yapay zeka moda dünyasını nasıl dönüştürecek?”
AI fashion show using dall-e to generate hundreds of outfits of the day after tomorrow. An interesting way to brainstorm costume and fashion design ideas.
Collab with @shyamagolden @OpenAI #dalle2 #dalle #aiart pic.twitter.com/Fewhk529r7
— Paul Trillo (@paultrillo) August 23, 2022
After Effects ninjası olarak da tanınan Paul Trillo’nun paylaştığı video, yapay zekanın tasarımlarını hızlı geçişlerle dijital bir defile gibi gösteriyor. Videonun paylaşım metninde şu ifadeleri kullanmış: “Bir sonraki gün için yüzlerce kıyafet oluşturmak üzere Dall-E kullanarak hazırlanan yapay zeka defilesi. Kostüm ve moda tasarımı fikirleri için beyin fırtınası yapmanın ilginç bir yolu.” Videodaki model sanatçı Shyama Golden. Ses tasarımcısı ise Six Missing / TJ Dumser.
Tweet zincirine baktığınızda Trillo’nun Runway isimli bir yapay zekalı araç daha kullandığını görüyorsunuz. Profesyonel kullanım için tasarlanan bu araçla, roto (ön plan nesnesini arka plandan ayırma) işlemlerini yaptığını belirtmiş. Ayrıca başarısız tasarımları da ayrı bir videoda toplamış.
Yapay zekanın; mimari tasarım, animasyon, görsel kimlik tasarımı, afiş tasarımı, stok görsel üretme, metin üretme gibi amaçlarla kullanıldığına şahit olduk. Dall-E, Midjourney gibi araçlarla neler yapılabildiğini heyecanla izliyoruz. Paul Trillo’nun paylaşımı, bu teknolojinin moda dünyası üzerinde de büyük etki yapacağına işaret ediyor. Bakalım yapay zeka, dijital modaya nasıl bir ivme kazandıracak?
Trillo’nun paylaşımlarını Instagram’ı üzerinden de takip edebilirsiniz.
Görsel: Paul Trillo