Virgin Group, küresel yardım kuruluşu Made By Dyslexia iş birliğiyle iş dünyasında disleksiye yönelik farkındalığı artırmak amacıyla yapay zekâ destekli bir kampanya yayınladı. Kreatif ajans FCB Inferno imzalı “DyslexAI” adlı kampanya için yapay zekâ araçlarından kültür, sanat ve teknoloji alanında önemli başarılara imza atan ve aynı zamanda disleksi olan isimlerin çalışmalarını yeniden yaratmaları istendi.
Did you catch our posters on the London Underground?
They show how AI can aggregate. But Dyslexic Thinkers can innovate.
Now is the time for every organisation to promise to empower #DyslexicThinking by signing up to take our free training at https://t.co/FkMw74tg90. pic.twitter.com/5TuzWC2LL3
— Made By Dyslexia (@MadeByDyslexia) April 29, 2023
Disleksi olarak düşünerek tasarlaması istemi doğrultusunda Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı ve Steve Jobs’un iPhone’u gibi ikonik eserleri yeniden yorumlayan DALL:E, Midjourney ve ChatGPT, kampanya için birbirinden tuhaf görseller ortaya çıkardı. Yapay zekâ araçları tarafından yaratılan görseller ilginç olsa da, esinlendikleri gerçek eserler kadar başarılı görünmüyorlar. Dünyadaki girişimci ve yenilikçilerin yüzde 40’ının disleksi olduğu bilgisiyle açılan kampanya filminde, yapay zekâ tarafından ortaya konan görseller gerçek hayatta disleksi yaratıcıları tarafından üretilen orijinalleriyle karşılaştırılıyor.
Yapay zekânın disleksik düşünme tarzını taklit edemeyeceğini belirten ve kendisi de bir disleksi olan Virgin Group kurucusu Sir Richard Branson, bu kampanya ile disleksiden muzdarip insanların yapay zekânın olamayacağı kadar yenilikçi ve yaratıcı olduğunu göstermeyi amaçladıklarını belirtiyor: “Teknoloji inanılmaz yenilikler getiriyor olabilir ancak insani, yaratıcı içgüdüyü kopyalayamaz.”Branson bir süredir disleksi bireylerin kendilerini saklamak zorunda kalmadan iş dünyasında kabul görebilmeleri için çalışmalar yürütüyor.
Bu kampanya da, Richard Branson ve Made By Dyslexia’nın 2022 yılında “Disleksik Düşünme”yi bir beceri olarak tanımlamak için LinkedIn ve Dictionary.com ile birlikte iş birliği yaptığı kampanyanın bir uzantısı. Cannes Lions’da Titanium Lion kazanan kampanyanın lansmanı sonrasında 10 binden fazla kişi disleksiyi LinkedIn profillerine bir beceri olarak ekledi. Kampanya kapsamında Dictionary.com’da ‘Disleksik Düşünme’yi resmi bir terim olarak sözlüğe ekledi.
Made By Dyslexia, DyslexAI kampanyası kapsamında bu yılın sonlarında LinkedIn Learning’de ücretsiz bir kurs başlayarak şirketlere disleksi ile ilgili eğitim verecek. Virgin Group da, Randstad ve EY dahil olmak üzere bir dizi kuruluşun bu eğitime katılacağını taahhüt etti. New York ve Londra’da eş zamanlı olarak OOH ve dijitalde yayınlanmaya devam eden kampanyanın videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: Twitter, Youtube, Instagram