Gelişen ses teknolojileri karşısında fikri mülkiyet haklarının peşine düşen Wikipedia, geçtiğimiz ay sesli logo arayışına girdiğini duyurmuştu. Platform, sanal asistanlar sorulan soruları Wikipedia’dan yararlanarak yanıtladıklarında, bu bilginin sahibi olduklarını gösterebilecekleri bir sesli logoya sahip olmak istiyor.
Yalnızca geçtiğimiz yıl 2,6 milyar kişinin sesli asistanları aktif olarak kullandığı göz önüne alınırsa, Wikipedia’nın kaynağı olduğu her bilgiye sesini vermek istemesi son derece doğal. Zira vakfın Marka Direktörü Zack McCune, “İnsanlar Wikimedia projelerinden yeni yollarla bilgi edindikçe, Wikimedia markasının yeni formatlarda var olması gerekiyor.” diyor.
Have you ever asked a smart device a question? If yes, you probably got an answer from Wikipedia without knowing it.
People deserve to know where their info is coming from. That’s why @Wikimedia launched the #WikiSoundLogo competition.
Play your part: https://t.co/HcviFNPF7O pic.twitter.com/R6VV3aODsZ
— Wikipedia (@Wikipedia) September 13, 2022
Bu bağlamda Wikipedia ve Wikimedia projelerinin destekçisi kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan The Wikimedia Foundation, Wikipedia’nın sesli logosunu bulmak için dünya çapında The Sound of All Human Knowledge adlı bir yarışma düzenledi. Tasarım süreci gönüllülük esasına göre ilerleyen Wikipedia’da, bulmaca küresi şeklindeki güncel logonun önceki versiyonları da benzer yarışmalar sonucunda ortaya çıkmıştı.
13 Eylül-10 Ekim 2022 tarihleri arasında başvuruların kabul edildiği yarışmaya, 130’u aşkın ülkeden 3 bin 230 sesli logo tasarımı katıldı. Sesli logolar beş ses uzmanı, bir müzikolog ve yedi Wikimedia gönüllü katılımcısından oluşan bir seçim komitesi tarafından incelenecek. Aralarından seçilen 10 sesli logo, 29 Kasım- 19 Aralık 2022 tarihleri arasında halk oylamasına sunulacak. 2023 yılı başlarında açıklanacağı belirtilen kazanan, 2 bin 500 dolar tutarındaki ödülün de sahibi olacak.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da tetiklenebilir hale geldiği durumu ifade eder. Rus fizyolog Ivan Pavlov’un meşhur deneyi ile psikoloji literatürüne kazandırdığı bu kavram, kısa yolları seven insan zihninde kalıcı bir yer edinmek isteyen markalara yıllardır kestirme yollar sunuyor. Sesle markalama, bunun en etkili yöntemlerinden biri.
Kapağı açılan gazlı bir içecekten çıkan sesi duyduğunuzda zihninizde beliren ilk obje ve marka, kuvvetle muhtemel birçoğumuzun zihnindeki ile aynı. Güçlü bir “Tudum” sesi film ya da dizinin başladığını, “I’m Lovin’ It” parçası ise fast-food restoranının davetkâr çağrısını hatırlatır. Sesli asistanlar, podcastin yükselişi gibi son beş yılda ses teknolojilerinde yaşanan hızlı dönüşüm, markaların da kurumsal kimliklerini beş duyuya hitap edecek şekilde güncellemesine neden oldu. Wikipedia bunun son örneklerinden biri.
Tıpkı görsel logoda olduğu gibi sesli logonun da gücü, sürekli maruz kalmanın yarattığı aşinalık duygusundan geliyor. Her yıl en etkili sesli logoların endeksini paylaşan ses zekası platformu Veritonic’e göre sesle markalamada en etkili parametrelerden biri tutarlılık. Bunun yanı sıra markanın ismini içeren melodik sesli logolar, içermeyen ve melodisiz olan sesli logolara göre giderek daha etkili oluyor.
İşin ilginç yanı Wikipedia’nın zaten bir tür kendi sesi var: Listen To Wikipedia adıyla bilinen Listen HatNote, Wikipedia’da gerçekleştirilen düzenlemelerin notalara çevrilerek sese dönüştürüldüğü bir web sitesi. Katılımcılar buradan ilham almışlar mıdır bilinmez ancak projede Wikipedia’ya danışmanlık yapan MassiveMusic’in ses uzmanlarının bir ses logosu oluşturmanın temellerini anlattığını videosu yardımcı olmuş olabilir.
Görseller: Wikipedia, Twitter, Instagram