Web Summit’in en heyecanlı ve dikkat çekici etkinliklerinden biri olan girişimcilik yarışması PITCH, her yıl yüzlerce girişimciyi Web Summit ekosisteminde girişimcilerle buluşturmasının yanı sıra girişimlerinin bilinirliğinin artmasına ve daha fazla yatırım almasına ön ayak oluyor. PITCH yarışmasında sadece 3 milyon dolardan daha az fon almış girişimler yarışıyor.
Toplamda 1200’den fazla girişimin yer aldığı konferansta girişimciler üç gün boyunca yaratıcı çözümlerini ve ürünlerini katılımcılarla paylaşma şansı yakaladı. Bu yıl Web Summit’te 800’den fazla yatırımcıyla buluşan girişimciler; sorunları çözmeye odaklı iş modelleri, daha önce düşünülmemiş yaratıcı çözümleri, küresel ölçekte fark yaratacak ürünleriyle ön plana çıkmaya çalıştı. Bu girişimlerin 650’den fazlası PITCH yarışmasına da katıldı.
Tekstilde sıfır atık hedefiyle Smartex birinci oldu
Web Summit’te ana sahnede girişimlerini sunmak üzere seçilen 75 girişim arasında yer alan Smartex, rakiplerini geride bırakarak birinciliğe ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda Nutrix, Lalibela Global-Networks gibi medikal sektöründeki girişimlerin birinciliklerinin ardından bu sefer tekstil sektörüne odaklanan bir girişim kazandı ve bu gidişatı değiştirmiş oldu. Tekstil sektöründeki atık sorununa ve sürdürülebilirliğe odaklanan Smartex, üretim aşamasında atığı sıfıra indirmeyi hedefliyor.
🥁 And this year's PITCH, powered by @Siemens, winner is…
Smartex#WebSummit pic.twitter.com/PEBHXPB22y
— Web Summit (@WebSummit) November 4, 2021
Tekstildeki hata paylarının yüzde 80’i örme veya dokunma işlemi sırasında gerçekleşiyor. Bu hatalı üretim sırasında insan müdahalesi olmazsa o şekilde devam ediyor ve bu kusurlar 1 milimetreden küçük ve dolayısıyla insan gözüyle fark etmek çok zor. Öte yandan şu anda bu ayrımı yapmak için insan gözü dışında herhangi bir şey kullanılmıyor.
Smartex, makine öğrenimi ve yapay zeka kullanarak tekstil atığının önüne geçiyor. Üretim makinelerinde kameralar ve sensörler kullanan Smartex, hatalı üretimi tespit ediyor ve kumaş atığını %0’a yaklaştırıyor.
Smartex.ai kurucu ortaklarından António Rocha, final sunumunu yapmak için sahneye çıktığında ürünlerini halihazırda tekstil sektöründe kullanmaya başladıklarını ve geri dönüşümün muazzam olduğunu söylüyor. 2021 yılında iş birliği yapmış oldukları şirketlerde 70 bin kilograma yakın tekstil atığının önüne geçtiklerini ve su kullanımında 7,5 milyon litre tasarruf ettiklerini açıkladı. Bununla birlikte ürünlerinin tekstilin yanı sıra kağıt metal plastik gibi benzer üretim süreçleri olan diğer sektörlerde de kullanılabileceğinin altını çizdi.
Jüri üyelerinin değerlendirmeleri ve halk oylaması kazananı belirledi
Smartex.ai, festivale katılan kişilerin verdiği oylamalarda yüzde 42 oy oranıyla yüzde 46’lık oya sahip Okra Solar’ın arkasında ikinci sırada yer alırken jüri üyelerinin final değerlendirmeleri sonucunda birinciliğe ulaşan girişim oldu. Yarışmada katılımcıların verdiği oylar genel değerlendirmedin yüzde 25’ini etkiliyor.
Finale kalan diğer iki işin birisi çevre ve temiz enerji konusuna odaklanan Okra Solar katılımcılar tarafından en çok oyu aldı ancak birinciliği kazanamadı. Avustralya merkezli girişim, mini güneş enerjisi şebekelerini kullanarak enerji sıkıntısı çeken ya da enerji şirketlerinin düşük yoğunluk nedeniyle hat çekmediği bölgelere elektrik götürmeyi hedefliyor. Standartlara göre 10 kat daha ucuz olan mikro güneş enerjisi şebekeleri IoT ve yazılımlar aracılığıyla uzaktan kontrol edilebiliyor.
Küresel ölçekte e-ticarete canlı alışveriş deneyimi getirme misyonu üstlenen LiSA finale kalan bir başka girişimdi. Almanya merkezli girişim, perakendecilerin dijital ortamda kesintisiz bir deneyim sunmasına ve müşteriyle etkileşim kurmasına olanak tanıyor.
Görsel: Web Summit