Çalışma şekilleri değiştikçe bu düzenlere uyum sağlamak için farklı yöntemler geliştiriyoruz. Düzen içinde kendi rahatımızı bulmak için türlü taklalar atıyoruz. Bunun basiti ise kulaklığa sarılmak. Kimi zaman müzikle motivasyon arıyoruz kimi zaman da sadece kimseyle işletişime geçmemek için kulaklık takıyoruz. Ama bunlar bir yere kadar çünkü bizimle iletişime geçmeseler bile çevremizde olan biten hareket dikkat dağıtabiliyor. Panasonic’in Future Life Factory bölümü tarafından tasarlanan Wear Space isimli prototipi bu sorunları çözmek için tasarlandı.
Holistik yaşam için alternatif tasarımlar
Panasonic çatısı altında çalışan Future Life Factory, holistik yaşam tarzını göz önüne getirmek ve mümkün kılmak için çalışan bir tasarım stüdyosu. SXSW 2018‘de de sergi açan stüdyo, Wear Space prototipini de orada sergilemişlerdi ve denemiştik. O sırada ürün odağını gizlilik kavramı üzerinden kurguluyordu. Bu günlerde gerçekleşen lansmanda ise konsantrasyon kavramı üzerine odaklanılıyor. Açık ofislerde çalışırken görsel ve işitsel maruz kaldığımız uyarıcıları keserek işimize, önümüzdeki ekrana doğrudan odaklanmamızı hedefliyor.
Tasarımcı Kunihiko Morinaga ile birlikte geliştirilen Wear Space, süslü laflardan arındıktan sonra aklıma sadece at gözlüğünü çağrıştırıyor. Hem kullanım amacı hem de tasarım itibariyle ortak yönleri var. Ancak tabii ki kimse tasarladığı şeyi at gözlüğü ile ilişkilendirmek istemez. Neticede yarattığı algı da böyle havalı bir dünyada pek hoş görülecek bir şey değil.
Red Dot ödüllü Wear Space, at gözlüğü benzeri plakalarının yanı sıra çevredeki sesi kesen kulaklıklara da sahip. Bu noktada da biraz ayrışıyor at gözlüğünden. Bluetooth ile cihazlara bağlanan ürün böylece normal bir kulaklık işlevi görüyor. Ancak istendiğinde de mutlak sessizlik sağlayabiliyor.
Wear Space’i internet sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.
Görsel: Bigumigu, Panasonic