Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Volitan’a Büyük Ödül

Volitan’a Büyük Ödül

Dr. Hakan Gürsu tasarımı olan Volitan adlı tekne IDA 2007‘de 2 büyük ödül almış (Transportation pro ve Transportation Nautical/Boats pro).

Designnobis adlı tasarım stüdyosu bünyesinde hayata geçirilen Volitan, petrol bazlı herhangi bir yakıt kullanmıyor, enerjisini güneşten alıp jel piller içerisinde saklıyor. Gürültüsüz, tertemiz bir gezinti teknesi.

Dr. Hakan Gürsu Odtü’yü birincilikle bitirip mimarlık yüksek lisansını tamamlamış. Daha sonra çalışmalarını Japonya’da sürdürmüş ve doktorasını almış. Japonya ve Tokyo’da iç mimarlık ve şehir planlama alanlarında danışmanlık çalışmaları yapmış. Ulusal ve uluslararası bir çok ödül almış. Pioneers of Design (Japan Industrial Designers’ Association/ Japan) da bunlardan birisi.

Devrim Sevimay’ın Milliyet Pazar için kendisiyle yaptığı röportajı okursanız hayranlığınız daha da çok artacak Dr. Hakan Gürsu’ya.

Volitan, nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracı. Yakıt bağımlılığını tamamen ortadan kaldıran, 18-20 deniz mili ile gece ve gündüz sürekli yolculuk yapabilen ayrıca yüksek manevra gücüne sahip, 32 metre boyunda bir yolcu teknesi. Kurşun şarj pilleri yerine jel akü kullanımı ile çevre duyarlılığını pekiştiren tasarım, yelkenlerin tasarlandığı şekli itibariyle mevcut denge sorunlarına getirdiği çözümlemeler başta olmak üzere, tekne tasarımında devrim kabul edilebilecek pek çok yeniliği içinde barındırıyor.

Geliştirilme aşamasında Tübitak MAM/Ulusal Enerji Ajansınca desteklenen ve pek çok ülkenin ilgilendiği proje, yıl içinde farklı ülkelerdeki etkinliklerde sergilenme imkanı bulacak.

Volitan, güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak hareket eden, deniz suyundan tatlı su çevrimini gerçekleştiren, karbondioksit atık üretmeyen, geleceğin alternatif teknelerinden birisi olarak tasarlandı. Güneş panellerini hareketli katı yelkenler olarak kullanan, tekne dışında yer alan 2 adet hareketli elektrik motoru ile destekleniyor.

Volitan projesinin İngilizce tam açıklaması için bu sayfada “About the Designer” başlığına tıklayınız. Desingnobis’in blogunu da takip etmek gerek. Diğer ürün tasarımlarına da bayıldım ben.