İngiliz çok uluslu şirket Virgin’in kurucusu Richard Branson, ihtiyaç haline gelen bir gerekliliği tespit ederek, bazı çalışanların e-postalarına 2 saatliğine hiç bakmaması sağlayan, onların sağlığını ve yaratıcılığını gözeten bir uygulama getirdi.
Bu uygulama, ağ yaratmak için çalışanların sürekli internete bağlı olduğu bir ortamın sağlığı kötü yönde etkilediği içgörüsü ve yaratıcılığa verdiği zararlar doğrultusunda bir kural haline geldi. Saatlerce hareketsiz kalarak masa başında oturmanın, uzun vadede kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkardığı da bilinen diğer bir gerçek.
Haziran’dan beri aktif olan ve çoğunluğu yönetici konumunda bulunan 200 çalışanı kapsayan uygulama ile Virgin’in İngiltere ve Amerika’daki ofislerinde görev yapanlar, Çarşamba günleri saat 10:00 ile 12:00 arasında masalarının başından ayrılıyor. E-posta kontrol edip yanıtlamak yerine beyin fırtınası oturumlarına, kulüp etkinliklerine ve yürüşlere katılıyor.
E-posta sistemini bütünüyle kapatan, masalardan uzaklaştıran bu uygulama, çalışanların gruplar halinde Virgin Active spor salonuna gidip spor aktiviteleri gerçekleştirmesini, patronlarıyla ya da birbirleriyle Slack’ten veya e-posta üzerinden konuşmak yerine yüz yüze görüşmelerini sağlıyor.
İş ve özel hayat dengesini sağlam bir zemine oturtmayı amaçlayan “dijital detoks” sayesinde mutlu çalışma alanları yaratılmak isteniyor. E-postalardan bir süre uzaklaşma fikrini ortaya atan ilk isim ise Virgin CEO’su Josh Bayliss.
Çalışanların yüzünü güldüren uygulama, kurucu Branson haricinde Virgin’deki üst düzey yöneticilerin çoğunluğu tarafından olumlu karşılandı. Ancak, Virgin küresel marka yöneticisi Lisa Thomas, iş ortaklarıyla ve müşterilerle her zaman bağlantıda kalmak ve aksaklık yaşamamak adına internetin her zaman aktif olmasından yana bir tutum sergiliyor.
Yaşadığımız çağın her ne kadar olmazsa olmazlarından biri haline dönüşse de, Ofcom’un yayınladığı rapora göre sürekli internete bağlı kalmanın uykusuzluk, işten eve dönüldüğü zaman ev işi yapmak istememe, aileyle ve arkadaşlarla geçirilen zamanı azaltma gibi yan etkileri bulunuyor.
Deloitte’in gerçekleştirdiği mobil kullanım araştırmasına göre ise İngilizlerin 3’te 1’inin asla akıllı telefonlarından bir süreliğine ayrılarak “dijital detoks” uygulamadığı, her 3 yetişkinden 1’inin gecenin bir yarısı akıllı telefonunu kullanmaya devam ettiği ve fazla kullanım sonucu eşleriyle ya da partnerleriyle tartıştıkları ortaya çıktı.
İleri vadede hükümetlerin ve birçok şirketin bu konuda yaptırımlar uygulayacağı tahmin ediliyor. Bu konuda şimdiye kadar yaptırım uygulayan ülkelerden biri Fransa. Fransa, Mayıs ayında oy birliğiyle alınan kararla 50 kişiden fazla çalışana sahip şirketlerin internet kullanımı saatlerinin ayarlanması için düğmeye bastı. Bu şirketlerde çalışan kişiler artık çalışma saatleri dışında ve hafta sonları e-posta yanıtlamak zorunda değil.
Görsel: Virgin Group