Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uygun Fiyata Çağdaş Sanat Eseri Üretmek Çok Kolay

Uygun Fiyata Çağdaş Sanat Eseri Üretmek Çok Kolay

Dijital ürün ajansı Creasoup, Tekzen için hazırladığı kampanya ile çağdaş sanat eserlerinin yapım maliyetine iğneleyici bir gönderme yapıyor.

Sanat sanat için mi yoksa sanat toplum için mi tartışmaları bir yana çağdaş sanat eserlerinin anlatmak istediği ve eserin kendisi ayrı bir tartışma konusu oluyor. Guggenheim Müzesi’ndeki America ismindeki altın klozet yerleştirmesi ile hatırladığımız İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın Comedian (Komedyen) isimli provokatif eseri de bu alana giren eserler arasında yer alıyor.

Popüler kültüre karşı eleştirel işleri ile bilinen sanatçı bu eserinde Miami’deki bir manavdan aldığı muzları koli bandına takarak duvara yapıştırmıştı. Aynı eserden üç adet üreten Cattelan muzu küresel ticaretin simgesi olarak kullandığını belirtirken mizah unsurundan da geri kalmamıştı.

View this post on Instagram

? Maurizio Cattelan's new sculpture 'Comedian' at Art Basel Miami marks the artist's first major debut at an art fair in over 15 years! Comprised of a real banana affixed to the wall with a piece of duct tape, this new work is no different than Cattelan's hyper-realistic sculptures lampooning popular culture and offer a wry commentary on society, power, and authority. In the same vein as Cattelan's America (2016), this piece offers insight into how we assign worth and what kind of objects we value. The idea of this work came to the artist’s mind a year ago. Back then, Cattelan was thinking of a sculpture that was shaped like a banana. Every time he traveled, he brought a banana with him and hung it in his hotel room to find inspiration. He made several models: first in resin, then in bronze and in painted bronze for finally coming back to the initial idea of a real banana. Discover it on our booth D24! — Art Basel Miami Beach ? Perrotin Booth D24 ? December 5 – 8, 2019 — #MaurizioCattelan #ArtBaselMiami #ArtBaselMiamiBeach #ArtBasel #Perrotin — Courtesy Maurizio Cattelan.

A post shared by Perrotin Gallery (@galerieperrotin) on

Cattelan, ilk olarak bir yıl önce eserin fikri konusunda düşünmeye başlamış. Seyahat ettiği sırada ilham vermesi için kaldığı odaların duvarına muz asmış. Buradan yola çıkan sanatçı duvara bantlı muz eserini Art Basel Miami’de 120 bin dolardan satışa çıkarmış ve eser satılmıştı. Instagram kullanıcıları da çağdaş sanat eserini yorumlayarak kendi eserlerini oluşturmaya da başladı. Ortaya çıkan yorumlamalar cattelanbanana hesabında yayınlanıyor.

Performans sanatçısı David Datuno o muzu yedi

120 bin dolara satışa çıkan muzu alan kişi için muz bozulunca ne yapacağını anlatan bir rehbere de sahip oluyor. Orijinallik sertifikasına sahip muzlar çürüdüğü takdirde gerek görülürse değiştirilebiliyor.

Esere eleştirel yaklaşımlar sürerken performans sanatçısı David Datuno geçtiğimiz Cumartesi günü kendi sanat hareketi için muzu duvardan alarak yedi. “Aç Sanatçı” adlı performansı ile muzu yiyen Datuno, Cattelan’ın işlerini sevdiğini ve bu yerleştirmenin tadının çok güzel olduğunu söyledi.

Tekzen Maurizio Cattelan’ın eserine göndermede bulunuyor

Çağdaş sanat eserlerinin değeri ve eserlere yaklaşımlar bir yana Komedyen isimli eserin yapım maliyeti de ayrı bir tartışma konusu tabii. Yerleştirme için manavdan alınan muz ve herhangi bir yapı markette yada kırtasiyede bulunabilecek bant yeterli olabiliyor. Dijital ürün ajansı Creasoup da bu duruma dikkat çekecek bir iş hazırladı.

Tekzen yapı marketi için hazırlanan kampanyada bandın fiyatına vurgu yapılıyor. “Modern sanat eserleri üretmek için de ihtiyacınız olan her şey Tekzen’de!” yazısı ile Instagram hesabından yapılan paylaşımda Cattelan’ın eseri gibi duvara bant ile yapıştırılmış bir muz duruyor. Ajans, 120 bin dolarlık çağdaş sanat eserinin 8,5 liralık gri bant ile hazırlanabileceğini esprili bir şekilde vurguluyor.

Sosyal medya üzerinden başlayan kampanya kısa sürede ses getirdi ve Tekzen mağazalarına da sıçradı. Şubelerdeki bant reyonlarına özel, gerçek muzlardan üretilen replikalar ile giydirmeler gerçekleştirildi.

Gri bant fiyatının yer aldığı reklamın afişleri IKSV, Salt Galata, X-ist, gibi sanatseverlerin sık olarak ziyaret ettikleri galerilerin yer aldığı sokaklarda gerilla yerleştirmeler yapıldı. Bu yerleştirmelerin üzerinde bulunan QR kodu okutan kullanıcılar Tekzen’in internet sitesinde yer alan gri bantlara yönlendiriliyor.

Künye

Reklamveren: Tekzen
Ajans: Creasoup
Kreatif Ekip: Erhan Çırak, Ömer Arısoy, Yeşim Tekin, Umut Durutuna, Ozan Çağlargil, Halit Görgeç

Görsel: Instagram, Creasoup