Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
uLadder

uLadder

Türk mucitin en beğendiğim icadı olan urfa merdiveniyle karşınızdayım bigucanlar.

Merdiveni bulan kişi Murat Nurol. Şanlıurfalı olduğu için memleketinin ismini vermiş bu buluşuna. Nasıl çalıştığını, ne kadar basit ve verimli olduğunu görmek için hemen aşağıdaki videoya bakalım. 

(kendi uploadumuz, emeğe saygı.)

Şu linkten daha kaliteli olarak da indirebilirsiniz.

Ürün daha şimdiden IENA 2007’de Altın Madalya kazanıvermiş. Hatta bir hayırsever vatandaşımız urfamerdiveni.com’u almış, Murat beye ücretsiz vereceğini iddia ediyor.

Buluşun Türk Patent Enstitüsünden aldığım açıklamasında yazanlar ise şöyle :

Yüksek yerlere tırmanmayı ve yukarıda kalarak çalışmayı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen sistem; merdiven ayakları, merdiven ayak yayı, ana gövde, basamaklar, bilyeler, gövde kanalları, hareketli tırmanıcılar, ayak ayar mekanizması ve merdiven taşıma kolundan oluşur. Hareketli tırmanıcılara bağlı bulunan bilyeler gövde kanalları üzerinde hareket ederek tırmanıcılara hareket kazandırır. Sistem, insan kuvvetiyle çalışmaktadır.

Hareketli tırmanıcılar üzerine ayaklarını yerleştiren kullanıcı, ayaklarını ileri geri hareket ettirerek basamaklar üzerinde yukarıya doğru tırmanır. Durmak istediği yükseklikte ise tırmanıcıyı basamağa oturtarak sabitler. İniş için de aynı işlem tersine uygulanır.

Bu buluşun özelliği merdivenin dikey olarak yükselebilmesidir. Oynar ayakları sayesinde düz olmayan toprak gibi yüzeylerde kolay kullanım imkanı bulunmaktadır. Dikey olarak durabildiği için bir başkasının tutmasına ya da bir yüzeye dayandırılmasına gerek kalmamaktadır. Ayrıca merdivenin kenarlarında bulunan askılar sayesinde materyallerin taşınmasına da kolaylık getirilmiştir.

Gördüğünüz gibi merdivene çıkarken yaşadığımız, ya merdiven kayarsa, ya ayağım kayarsa, nasıl takacağım bu perdeleri tek elimle sorunlarına kökten çözüm getiren bu buluş öyle büyük tasarım firmalarından değil, odunluktan çıkmış.

Türkiyenin büyük sorunlarından biri de bu zaten. Farkındaysanız dünyanın en büyük buluşları genelde garajdan çıkıyor. Bizler ise Türkiyede garaj kavramı olmadığı için buluş yapamıyorduk. Ama artık odunluklarımız var ! Bundan sonra odunluklardan çıkan buluşlarla Türkiyemiz geleceğe koşacak.