AirSelfie dünyanın en küçük, taşınabilir uçan kamerası. Uçma özelliği (zaten pek de gerekli olmayan) selfie çubuğunu artık emekliye ayırıyor. Kalabalık selfie’ler ve görünsün istenen ama kadraja sığdırılamayan büyük arka planlar da sorun olmaktan çıkıyor.
Kullanımı basit, AirSelfie’yi kılıfından çıkarıyorsunuz ve özel Android ya da IOS uygulaması üzerinden çalıştırıyor ve kontrol ediyorsunuz. İsterseniz sadece yakınlaştırıp uzaklaştırarak isterseniz sanal bir kontrol çubuğu yardımıyla uçurarak ya da cihazı yatay şekilde dursun istediğiniz noktaya bırakarak.
İşiniz bittiğinde AirSelfie’yi elinize indiriyorsunuz ve kılıfına geri koyuyorsunuz. Kılıfının içine yerleştirildiğinde AirSelfie’niz tekrar şarj oluyor, çekilen fotoğraflar da doğrudan akıllı telefonunuza aktarılıyor. Tabii ki sosyal medyada paylaşıma hazır halde!
52 g ağırlığındaki AirSelfie’nin kullanımı alanı oldukça geniş. İç veya dış mekanda, istediğiniz her yerde kullanabiliyor, selfie çubuğu veya öne uzanan kol olmaksızın kalabalık selfie’ler çekebiliyorsunuz. Ayrıca geniş bir arka plan yakalayabiliyor, herkesi kadraja sığdırabiliyorsunuz. Farklı perspektifler ve açılar denemek de mümkün.
AirSelfie’yi deneyen fotoğraf meraklıları tarafından 5 MP’lik kamera yeterli bulunmuş ancak pil ömrü biraz sıkıntılı. AirSelfie’yi bir saat uçurabilen Power Bank’i almazsanız uçuş süreniz 3-5 dakikayı geçmiyor deniyor. Cihazın tekrar tam şarj olması ise yardım saat sürüyor. İkinci sorun olabilecek konu ise flaşının olmaması. Yine de ilk geri dönüşler genel olarak olumlu.
İki yılı aşkın süredir prototip üzerinde yapılan çalışmalar nihayet sonuca ulaşmış ve AirSelfie artık üretime geçmeye hazır. Bu nedenle, Kickstarter üzerinde destek arıyor ve ön talep topluyor. Minimum tutar sağlanınca (ki sağlanmış bile) büyük ölçekte üretimin başlaması planlanıyor. 2017 Şubat itibariyle destekçilere kameralarının ulaştırılması hedefleniyor. Fiyatlar aldığınız donanım paketine göre değişiyor ama ön talep döneminde, eğer ilk sipariş verenlerden değilseniz, 270 euro civarında.
Sonuç olarak bence güzel cihaz ama kafama takılan birkaç konu var. Onları da not olarak düşeyim: Selfie’nin vazgeçilmezi olan öne uzanmış kol olmayınca selfie’ye selfie denebilir mi bilmiyorum. Selfie yani Türkçe’siyle düşünecek olursak özçekim, “self” veya “öz” tarafından değil de uçan bir kamera tarafından çekiliyorsa, bunun tripod ve zamanlayıcıyla ya da bir üçüncü kişi tarafından çekilmiş bir fotoğraftan farkı kalır mı diye soruyorum. Ayrıca uçurduktan sonra sadece selfie için değil, havadan pek çok başka fotoğraf çekiminde de kullanılabilir. Neticesinde mini bir dron kendisi. Önemli mi diyebilirsiniz, haklısınız, sadece bir tanım meselesi aslında ama bu cihazı sadece “selfie” cihazı olarak konumlamak bana göre hakkını tam vermiyor. Piyasaya çıksın da gerçek potansiyeli o zaman anlaşılacaktır diye düşünüyorum.
Görsel: Kickstarter