Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter’dan Topluluk Tabanlı Doğrulama Sistemi: Birdwatch

Twitter’dan Topluluk Tabanlı Doğrulama Sistemi: Birdwatch

Twitter, kitle kaynak kullanıma dayalı bir denetleme aracı olan Birdwatch ile yanlış bilginin ve dezenformasyonun önüne geçmeyi hedefliyor.

Twitter her ne kadar bir bilgi alma kaynağı olarak kullanılabiliyor olsa da gerçek dışı bilgiler ve dezenformasyon içerikler her daim bir sorun. Platform, yanlış bilgi paylaşımının kritik bir konu olduğunu her fırsatta vurguluyor. Kamuoyunun ilgisini çeken geniş çaplı etkiye sahip konuların yanı sıra uygulamanın her alanında güvenilir bilgilerin paylaşılması için çalışmalarda bulunuyor. Bunun en son örneğini ABD başkanlık seçimleri kampanyası sırasında ve seçimlerin sonrasında yaşamıştık. Sosyal medya platformu, kitle kaynak kullanıma dayalı bir denetleme aracı olan Birdwatch ile birlikte yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonla mücadele girişimlerini destekliyor.

Gerçek dışı paylaşımlarla kitlesel mücadele

Birdwatch insanların yanıltıcı bilgi içerdiğine inandıkları tweet’lere not düşmesine imkan tanıyor. Bu sayede diğer kullanıcılar bu tweet ile ilgili uyarılmış oluyor. Notlar katkıda bulunan diğer kişilerden yetirince değerlendirme almışsa listenin en üstünde yer alıyor. Bir notun “faydalı olarak derecelendirilmiş” kriterini karşılaması için hangi özelliklere sahip olması gerektiği ve notun puanlamasının nasıl gerçekleştiği Twitter tarafından paylaşılıyor. Kullanıcı gurubu ne kadar geniş ve çeşitli olursa yanlış bilgi etiketli tweet’lerin etkin bir şekilde değerlendirmesi de o kadar mümkün oluyor.

Birdwatch, ABD’de deneniyor

Twitter, yazılan bilgilerin Twitter’ın ya da otoritenin değil doğudan topluluğun sesi olacağını söylüyor. Özelliğin Twitter topluluğu tarafından şekillendirilmesine önem gösteriyor. Bu özellik kapsamında farklı kesimlerden 100’den fazla Twitter kullanıcısı ile bir görüşme yaptığını bildiriyor.

Birdwatch şu anda sadece pilot program olarak ABD’de uygulanıyor. Birdwatch olmak isteyen kullanıcıların yakın geçmişte Twitter kurallarını ihlal etmemiş olması gerekiyor. Bununla birlikte doğrulanmış e-posta adresi ve telefon numaralarıyla başvuruda bulunuyor. Her ne kadar iyi yönde bir adım olsa da kitle kaynak kullanımına dayalı olması akıllarda bazı soru işaretleri bırakıyor. Twitter, pilot uygulama boyunca bu manipülatif girişimlere karşı neler yapabileceğini de görmüş olacak.

Görsel: Twitter