Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter Şeffaflık Raporu Yayınlandı

Twitter Şeffaflık Raporu Yayınlandı

Yılda iki kez yayınlanan raporda hükümetlerin içerik kaldırma, hesap bilgileri talep etme ve telif hakları uyarıları derleniyor.

Sivil gazetecilik, hızlı bilgi yayma gibi özellikleriyle Twitter bir mikro blog ve sosyal ağ olmanın yanında siyasi kimliği de olan bir medya. Geri bıraktığımız iki yıla göre Twitter kullanan siyasetçi ve devlet organı sayısı büyük artış gösterdi. Siyasi aktörler, Twitter’ı bireysel ve kurumsal amaçları için bir arada kullanıyor. Ancak eğlenceli atmosfer hükümetlerin resmi kimliğiyle yaptığı başvurular ile dağılıyor. Ciddiyetin başladığı noktada Twitter da açık bilgi değişiminden yana olduğunu dile getirmekten çekinmiyor.

İlk olarak 2 Temmuz 2012’de yayınlanan ve her yıl iki kez yayınlanan Şeffaflık Raporu, hükümetlerin devletin gücüne dayanarak talep ettiği bilgileri listelemektedir. Türkçe dahil 10 dilde yayınlanan bu rapor, hükümetlerin isteklerini hesap bilgileri ve içerik kaldırma olarak iki kategoriyle ele alıyor. Buna ek olarak raporda telif hakkı konusundaki talepleri açıklayan üçüncü bir liste daha bulunuyor.

Gezi Parkı direnişinden sonra Türkiye’deki Twitter algısı değişirken dünyadaki kullanım ve hükümet ilişkisi arasında da şaşırtıcı veriler yatıyor. Kullanıcı hesap bilgilerinin paylaşılması konusunda Amerika Birleşik Devletleri 1257 talep ile 6 aylık dönemdeki toplam talebin yarısından fazlasını oluşturuyor. İkinci ve üçüncü sırada ise Japonya (192) ve Suudi Arabistan (189) yer alıyor.

İçerik kaldırma talepleri dokümanını iki ana sütun oluşturuyor; Mahkeme kararıyla ve resmi kurum, polis, diğer merciiler tarafından yapılan kaldırma istekleri. 1 Ocak – 30 Haziran 2014 döneminde mahkeme kararıyla en çok içerik kaldıran ülke 65 içerikle Türkiye oldu. Polis, resmi kurumlar gibi organlar aracılığıyla Türkiye 121, Fransa 107 gönderiyi ortadan kaldırdı. Türkiye’nin ilk sütundaki gibi ezici üstünlüğü olmasa da iki sütunda da veri üretmeye devam ediyor.

Telif Hakları konusunda her ay 1363 ile 1833 arasında talep gelmiş. Bunun sonunca ise 6 aylık dönem içinde 30,870 Tweet’e ve 15,088 medyaya erişim engellenmiş.

Raporun tamamını Türkçe olarak buradan inceleyebilirsiniz.

Görsel; Twitter