Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter’ın Türkiye Trending Topic Listesi Spam Oltasına Dönüşüyor

Twitter’ın Türkiye Trending Topic Listesi Spam Oltasına Dönüşüyor

Kötü amaçlı uygulamaların Twitter gündemini ele geçiriş hikayesini A. Murat Eren anlatıyor.

Bundan iki hafta önce Twitter’da Trending Topics listesini incelediğimde inanılmaz şekilde tüm TT başlıklarının zirvesinde binlerce RT almış aynı spam mesajları gördüğümde şu mesajı göndermiştim.

Dün Meren mahlasıyla tanıdığımız A. Murat Eren, Facebook’taki bir notunda bu konuyu çok detaylı bir şekilde açıklayıp hepimizin ihtiyaç duyduğu bir metin çıkarmış ortaya. Notun tamamınını burada okuyabilirsiniz, ben can alıcı olan spamcinin ağzından mektup bölümünü buraya (yazarının izniyle) yapıştırıyorum. Twitter’da çok takipçili olma arzusunun kötü niyetli yazılımcılarla birlikte yarattığı canavarı anneye anlatır gibi, tane tane nefis bir şekilde anlatıyor bu metin.
Aşağıdaki metne eklemek istediğim bir nokta; bu tip spam uygulamalar sadece takipçi arzusunu kaşımıyor, “profilne kim bakmış” sorusunun yanıtıyla yanıp tutuşanlar için de versiyonlar var.
Merhaba.

Benim adım X.

İnsanların “daha fazla takipçi sahibi olma” zaafiyetlerini kullanrak Twitter üzerinden para kazanıyorum.

Basit bir program geliştirdim. Bu program sayesinde insanların Twitter hesaplarını Twitter’ın programcı arayüzü (API) üzerinden istediğim gibi kullanabiliyorum. Fakat bunu yapabilmem için insanların uygulamama onların hesaplarına erişim izni vermesi gerekiyor. Bu izni verdiklerinde onların haberi olmadan istediğim bir twit’i onların hesabı üzerinden retweet edebiliyor, ya da onlar fark etmeden onlar adına twitler gönderebiliyorum.

Elbette insanları tanımadıkları bir web sitesine gidip yazarını bilmedikleri bir uygulamaya hesaplarına erişim izni vermeye ikna etmek kolay değil. Fakat imkansız da değil. Ben şöyle bir yöntem izliyorum:

(1) İçinde trending topic listesindeki kelimelerin rasgele geçtiği bir twiti kendi hesabımdan gönderiyor, ve daha önce bana hesaplarını kullanma izni vermiş olan kullanıcılara bu twit’i RT ettiriyorum. Böylece TT listesindeki kelimelere tıklayanlar en tepede benim twit’imi görüyor.


(2) Genellikle bu twit içinde insanlara takipçi kazanma vaadi veren bir web sitesi adresi oluyor. İnsanlar heyecanla bu adrese gittiklerinde öğreniyorlar ki eğer bu sayfadaki uygulamaya Twitter hesaplarına erişim izin verirlerse “binlerce” takpçi kazanacaklar.


(3) Uygulamaya hesaplarına erişim izni vererek giriş yapanların Twitter hesapları, daha önce uygulamaya izin vermiş kişilerin hesapları tarafından otomatik olarak takip edilmeye başlıyor. Durumdan memnun kişiler ne kaybettiklerinin farkında olmadan hayatlarına devam ediyorlar.

(4) İlk üç adımı defalarca tekrarlıyorum. Daha fazla takipçi kazanma aşkı ile yanan insanlar birbirini takip ediyor. Herkes takipçilerine odaklı olduğu için kimse takip ettiklerinin ne yazdığını okumuyor. Hiç kimseye faydası olmayan sosyal bağlar inşa ediliyor.

Peki neden? Benim buradaki kazancım ne? İtiraf etmem gerekirse geçimimi bu yolla kazanıyorum. Nitekim bu işten para kazanmanın çok çeşitli yolları var:

Örneğin bir şirket gelip “Twitter’a yeni üye olduk, @şirkethesabı isimli Twitter hesabımızı 10,000 kişi takip etsin istiyoruz, bu bize ne kadara patlar?” diye sorabiliyor. Anlaşırsak uygulamam üzerinden kullanım izni aldığım hesaplara @şirkethesabı’nı takip etme talimatı veriyorum.

Bir şahıs gelip “@sevmediğimkişi isimli Twitter hesabını kullanılmaz hale getirir” diyebiliyor. Twitter takipçisi kazanmak uğruna uygulamama hesabını kullanma izni vermiş olan binlerce kişinin hesabı üzerinden @sevmediğimkişi hesabına SPAM twit’ler gönderiyorum.




Bu kimi zaman rasgele bir şahıs oluyor, başka bir zaman ise Twitter’da aktif olan bir politikacı.

Bir başkası gelip “X konusunu trending topic yap” diyebiliyor. Bu sefer kullanım izni aldığım hesaplardan sahiplerinden habersiz içinde X geçen twit’ler gönderiyorum. Twitter sunucularında çalışan veri analizi algoritmaları X konusunun istatistiksel olarak beklenenden daha fazla konuşulmaya başladığına kanaat getirince konuyu trending topic listesine taşıyor.

Ne olur bana kızmayın. Takipçi sayılarında tatmin arayan egonuz ile el ele vermiş cehaletiniz olmasa, ben bir hiçim.

İmza,

Ailenizin dolandırıcısı.