Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter’daki TBMM: Kasım Analizi

Twitter’daki TBMM: Kasım Analizi

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi AtölyeT5 ve DNA 360 iş birliğiyle milletvekillerin Kasım ayındaki Twitter faaliyetleri analiz edildi.

Ekim ayından beri TBMM’de milletvekilliği statüsü taşıyan 536 ismin Twitter’daki hareketlerini periyodik olarak araştıran İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi AtölyeT5 ve DNA 360 iş birliği, geçtiğimiz hafta Kasım ayı raporunu duyurdu. 

(Raporun öne çıkan sonuçlarını Ekim ayı raporuyla kıyaslayarak okumak isteyenlere geçen ayki haberimizi öneririz.)

Kasım ayında Twitter’daki aktif milletvekili sayısı 470 iken, beş milletvekilinin de hesaplarını pasif hale getirdiği saptanmış. 

Milletvekillerinin platformdaki aktifliğine bölge çapında bakıldığında Ege Bölgesi ipi göğüslüyor. Rapor bu aktiflikte Soma faciasının hala devam eden etkileri, zeytin ağacı katliamı ve Soma’da işten çıkarılan maden işçileri gündeminin payı olduğunu not etmiş. Tabloda İstanbul’un başlı başına bir bölge olarak alınmasının nedeniyse en çok takipçi ve tweet sayısıyla adeta bir bölge durumunda olması.

 

En çok takipçisi olan aktif milletvekili sıralamasında değişen bir durum yok. İlk sırada Kemal Kılıçdaroğlu varlığını sürdürüyor. İlk 10 içinde de beş AKP’li, üç CHP’li, birer MHP’li ve AP’li vekil görünüyor.

En çok takipçisi olan milletvekilleri cinsiyetlerine göre analiz edildiğinde yine erkeklerde Kemal Kılıçdaroğlu ve kadınlarda Emine Ülker Tarhan’ın önde olduğu görülüyor. 

En çok tweet atan milletvekilleri sıralamasında Sena Kaleli ve Mahmut Tanal yerlerini korurken, CHP’li Binnaz Toprak geçtiğimiz aya göre büyük bir sıçrama yaparak üçüncülüğe hak kazanmış. Yeni kurduğu Demokratik Gelişim Partisi ile İdris Bal da ilk 10’a girmeyi başarmış.

En çok tweet atanlara cinsiyet dağılıma göre bakıldığında; geçtiğimiz ay erkek vekil sıralamasında ikinci olan MHP’li Sinan Oğan’ın bir hayli gerilerde olduğu, DGP’li İdris Bal’ın da dördüncü sıraya yükseldiği görülüyor. 

En çok tweet atan ve takipçisi olan vekiller yine parti çapında (AKP, CHP ve MHP) analiz edilmiş. AKP’deki tabloda geçen ayın tweet şampiyonu Şirin Ünal’ın altıncı sıraya gerilediği, Selçuk Özdağ’ın ise birinci sıraya yerleştiği görülüyor. Takipçi sıralamasında da sadece İdris Güllüce ve Nimet Baş’ın yer değiştirmesi fark yaratıyor.

Rapor, Melda Onur’u hem attığı tweet hem de takipçi sayısı bakımından Twitter’ı en iyi kullanan CHP’li vekil olarak gösteriyor. Sena Kaleli ise en çok tweet atan CHP’li vekil olmasına rağmen takipçi sayısı anlamında ilk 25 arasında yer alamamış.

Rapor, MHP’nin hem en çok konuşan hem de kendilerini takip ettiren milletvekilleri olarak Lütfü Türkkan ve Sinan Oğan’ı gösteriyor.

Raporda bu kez belli değişkenler üç aylık dilim içinde gösterilmiş. Parti bazında takipçi, toplam ve günlük ortalama atılan tweet sayıları bu anlamda değerlendirilen değişkenlerden.

Hem üç aylık hem de Kasım ayı içinde en fazla tweet atan ve takipçi sayısına sahip parti konumunda AKP egemenliğini sürdürüyor. Günlük atılan ortalama tweet sayısındaysa CHP öne geçiyor.

Bölge çapında yapılan analizlerde de üç aylık dilimde raporlama ön plana çıkıyor. 

Kasım ayında vekiller arasında öne çıkan konu başlıkları arasında katıldıkları saha etkinlikleri dışında özel günler (10 Kasım, Öğretmenler Günü), Soma ve Ermenek maden faciaları, Soma Yırca Köyü’nde 6000 zeytin ağacının kıyımı, Gülen Cemaatine yönelik suçlamalar, hükümete ilişkin yolsuzluk iddiaları, Fatma Şahin ve Zeugma Mozaileri, Suriye-Irak-Ortadoğu-IŞİD, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Bahçeli’nin Dersim ziyareti yer alıyor. 

AKP, CHP ve MHP’li vekillerin ağırlık verdiği konular ile hangi vekillerin ne kadar “retweet”e başvurduğunu da içeren rapora ulaşmak için Sinan Dirlik’e buradan ulaşılabilir. 

Son olarak raporda çıkarım niteliğinde yer alan notlar; 

“Twitter’da «çok konuşmak» ile «çok takipçi sayısına sahip olmaya» yetmiyor. Görünür olmak (belirli yoğunluk ve sıklıkta tweet yazmak), istikrarlı biçimde takipçi sayısını koruyabilmek ve artırabilmek bir aradayken önem taşıyor.

#Siyasilerin önemli bir bölümü meclis ve sahadaki faaliyetlerini duyurmakla sınırlı bir «Twitter stratejisi» izlerken, bir bölümü ise gündem belirlemeye, gündemi etkilemeye, takipçileri ile sıcak iletişim kurmaya dönük bir Twitter stratejisi izliyorlar.

#Demokratik bir iletişim ortamı olan Twitter’da takipçiyi dikkate almayan bir iletişim stratejisi hesap kapatmak zorunda kalmaya neden olacak kadar ciddi «kazalara» ve kayıplara yol açabiliyor.

#Twitter kullanıcıları, tepki ve desteklerini Twitter üzerinden siyasilere ulaştırmayı seviyorlar. Siyasiler, kullanıcılarla dolaysız ve samimi ilişki kurabildiklerinde takipçilerin sayısı ve sadakati de artıyor.”