Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter’daki TBMM

Twitter’daki TBMM

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi AtölyeT5 ve DNA 360 iş birliğiyle 536 milletvekilinin aylık Twitter faaliyetleri analiz edildi.

Başlık Twitter’da bulunan TBMM Genel Kurulu resmi hesabını akıllara getirdiyse affola. İfade bu sefer İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi AtölyeT5 ve DNA 360 iş birliğiyle hazırlanan çalışmayı temsil ediyor.

İş birliği son dönemde TBMM’de milletvekilliği statüsü taşıyan 536 ismin Twitter’daki hareketlerini periyodik bir araştırma konusuna çevirdi. Dizinin ilk çalışması olan 1 – 31 Ekim tarihleri arasındaki paylaşımlar için uygulanan yöntem milletvekillerinin tweet, retweet, favori, listeleme, takip, takipçi ve hesap açma/kapama gibi tüm hareketlerini kapsıyor. 

Araştırma sonuçları genel döküm, gündem seçkisi ve çeşitli değişkenlere göre parti, milletvekili ve bölgesel gibi farklı karşılaştırmalar çerçevesinde sunulmuş. Ekim ayı adına yapılan çalışmada öne çıkan sonuçlara baktığımızda;

– 536 milletvekilinin 472’si aktif kullanıcı ve üç milletvekili ise Twitter hesaplarını çeşitli nedenlerle pasif hale getirmiş. Ekim ayı itibariyle halen TBMM’de görev yapmakta olan 61 milletvekilinin de Twitter hesabı bulunmuyor. 

– Genel döküme bakıldığında AKP’li milletvekiller %85’lik tweet atma oranıyla en aktif kullanıma sahip. Bu oranı CHP ve MHP takip ediyor.

– Twitter’da aktif hesap sahibi 473 milletvekilinin 69’u kadın vekiller tarafından oluşuyor. Bu sayıya rağmen kadın milletvekillerinin (%89) erkek milletvekillerine (%87) oranla Twitter kullanımına daha önem verdiği ortaya çıkmış. CHP ve HDP’li vekillerin de platforma ilgisi, buradaki güç ve etkinliği AKP’li vekillere oranla daha yüksek bulunmuş.

– Takipçi sayılarına bakıldığında ipi AKP’nin göğüslediği tespit edilmiş. Partinin 266 aktif milletvekili toplam 16 milyon 21 bin takipçiye sahipken bu anlamda CHP 122 aktif vekiliyle 8 milyon 844 bin, MHP 45 aktif vekiliyle 3 milyon 197 bin ve HDP 23 aktif vekiliyle 1 milyon 855 bin takipçi bulunduruyormuş. Takipçilere milletvekillerinin cinsiyetlerine göre bakıldığında erkek vekillerin kadınlara göre 7 kat daha fazla takipçisi olduğu bulunmuş.

– En çok takipçisi bulunan 25 milletvekili sıralaması ise şöyle;

– Tablodaki ilk 15 vekilin illere göre dağılımı;

– Partilere göre en çok takipçisi olan ilk üç milletvekili dağılımı;

– Sıralama cinsiyet dağılımına göre yapıldığında da erkek milletvekillerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kadınlarda da Emine Ülker Tarhan’ın ilk sırada olduğu görülmüş.

– En fazla tweet atan milletvekillerine parti bazında bakınca toplam 23.001 tweetle AKP öndeyken, ikinciliği 14.946 tweetle CHP almış. MHP’nin 4.459, HDP’nin 2.130 ve bağımsızların 2.110 tane tweeti bulunuyor.

“En çok konuşan” tabiriyle geçen milletvekilleri tablosunda ise Sena Kaleli öne çıkmış. Mahmut Tanal ve Melda Onur ise onu takip edenler arasında. 

– Tablodaki ilk 15 vekilin temsil ettikleri illere göre dağılımı;

Ve de cinsiyete dağılımına göre en çok tweet atan milletvekilleri;

– Araştırma kapsamında her bir partinin “en güçlü” olarak adlandırılan en çok takipçisi olan vekilleri de belirlenmiş. Sonuçlarda öne çıkartılan bir detay AKP’nin en çok tweet atan ilk beş milletvekilinin parti içinde en güçlü 25 milletvekili arasında yer alamadığı olmuş. Benzer bir durum da CHP’de yaşanmış. Sena Kaleli, Mahmut Tanal ve Melda Onur en çok tweet atan milletvekilleri arasındayken en fazla takipçisi olan CHP’li milletvekilleri arasında ilk ona girememiş. Her partinin özeti de aşağıda.

AKP

CHP

MHP

HDP

– Twitter hesabı olan milletvekillerine il bazında bakıldığında üç büyük şehir (İstanbul 68, Ankara 29, İzmir 24) ön plana çıkıyor. İkişer milletvekiline sahip Bilecik, Karaman, Karabük ve Kilis’in sadece birer vekilinin Twitter hesabı varmış. 

Bölgesel dağılıma göre milletvekillerinin aktifliği, tweet sayısı ve takipçi sayısı oranları ise aşağıda;

Aktiflik Oranı

Tweet Sayısı Oranı

Takipçi Sayısı Oranı

Ahmet Davutoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli’nin gündemlerinin yanı sıra tüm milletvekillerinin Ekim ayı içindeki tweet ve takipçi sayısını da gösteren raporu edinmek için İletişim 5T Atölye kurucularından Sinan Dirlik’le buradan iletişime geçebilirsiniz.