Yazılarını severek takip ettiğim Dağhan Irak, Onur Yazıcıoğlu ile birlikte çok ilginç bir arştırmanın sonucunu kitap olarak yayınladılar. Okuyan Us yayınevinden çıkan kitapta yakın dönem sosyal medya hareketliliğimizi gündem konusu ve mecra detaylı bir inceleme ile ele alıyor yazarlar.
Sadece Twitter ve Facebook'u değil, belli başlı gazetelerin yorumlarını, hatta hala aktif kalabilmiş dikey olmayan forumları da incelemelerine dahil ediyorlar. Bunun sonucu olarak da hangi politik görüşteki toplulukların hangi sosyal araç ya da sitede daha aktif olduklarına dair de ilginç bir resim çıkıyor ortaya.
Kitap yakın tarihimizin sosyal medya gündemlerini konuşuldukları tüm mecralardaki yorumları analiz ederek çok iyi bir şekilde önümüze seriyor ve Türkiye'de Arap Baharı benzeri bir sosyal hareketin neden sadece Twitter ve benzeri araçlarla tetiklenemeyeceğini açıklıyor.
İster sektörel ister politik açıdan bakın, bir şekilde sosyal medya ile ilgiliyseniz adeta bir başucu rehberi olan bu kitabı kesinlikle kaçırmayın.
Resmi tanıtım metni:
Türkiye’de ilk kez yapılan, Türkiye’nin sosyal medya profilini ortaya çıkaran araştırma, Türkiye ve Sosyal Medya adıyla, Okuyan Us Yayınevi etiketiyle raflarda yerini alıyor. Dağhan Irak ve Onur Yazıcıoğlu imzalı kitap sosyal medya araçlarını gün gün tarayarak, bu sorulara yanıtlar bulmaya çalışıyor.
“Sosyal Medya” bugünün aceleci insanlarının, kitlesel iletişim kurmak için bulundukları yeni ortam. Bu yeni boy gösterme alanı, günümüz toplumunu hem etkiliyor, hem de onun hızlı ve kolay tepki vermek isteyen telaşıyla büyüyor.
Peki, ülkemizdeki sosyal medya kullanıcıları, acaba en çok hangi konular üzerine konuşuyor? Siyasi tartışmalar sosyal medyada ne kadar yer tutuyor? Kullanıcıların tartışmaktan asla vazgeçmediği temalar hangileri? Hangi sosyal medya aracı, daha çok hangi siyasal yaklaşıma hitap ediyor? Toplumsal muhalefetin örgütlenme alanı neresi? Ve bu etkinlik, gerçek hayattaki eylemlere ne kadar yansıyor? Sosyal medya politik bir araç mı, yoksa kullanıcıları iyice asosyal yapan bir boşaltım mekanizması mı? Magazin, spor ya da yalnızca insanların kendi “15 dakikalık şöhret”lerini arama kaygısı mı sosyal medyayı bu kadar vazgeçilmez yapan?
Dağhan Irak ve Onur Yazıcıoğlu, sosyal medya araçlarını gün gün tarayarak, bu sorulara yanıtlar bulmaya çalıştı. Çarpıcı yorumlar ve öne çıkan söylemler, Türkiye’nin sosyal medya profilini merak edenler için ışık tutucu ipuçları barındırıyor.