Dört yıl boyunca minik bir grubun buluşmalarıyla etkinliğini sürdüren Things topluluğu, geçtiğimiz yıl başta Tech Soup’un desteğiyle birlikte daha büyük bir etki yaratmak için yeni bir kimliğe büründü. Kick-off etkinliğiyle başlayan yolculuk; aylık tematik buluşmalar, hackathon ve bir tam gün süren sunum ve atölyelerle dolu bir kampla ilk yılını tamamlamıştı.
İkinci yılının ne şekilde ilerleyeceği ve nasıl zenginleşeceğine karar vermek için Things ekibi, topluluğuna bir araya geldi. Sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve dijital dünya insanları gibi çeşitli disiplinlerden katılımcılarla 3 saatlik bir beyin fırtınası için Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi’nde bir araya geldi.
Things‘in nasıl şekillenebileceğini görmek için 3 gruba ayrılan katılımcıların önünde 3 kategoride neler üretilebileceğini tartışmak ve ortaya çıkanları sunmak için masalarına çekildi. Bu 3 kategori; Things‘in hem internet sitesi hem de buluşmalarında nasıl içerikler üretebileceği, yıl içerisinde hangi konseptlerle hackathonlar düzenlenebileceği ve son olarak da biz katılımcıların eklemek istediği farklı fikirler idi.
Sivil toplum, sosyal fayda, sosyal teknoloji ve farkındalık eksenlerinde kendine bir alan yaratan Things için üretilen fikirler aynı zamanda değişen iletişim teknikleri için de bir rehber niteliğindeydi.
3 saatin sonunda sunumlara geçen 3 gruptan ortaya çıkan temel yorumlar ise şöyle;
- Periscope’un ve canlı yayın programlarının özellikle İstanbul dışındaki etkinliklere katılma imkanı bulamayan insanlara ulaşmak için kullanılabileceği,
- özgün içeriğin ve topluluğa dahil olmak isteyenleri bilgilendirecek rehberlerin değer yaratacağı,
- STK’lar ve gönüllüler arasında köprü olacak destekleyici, bilgilendirici ve teşvik edici projelerin sosyal fayda yaratmada etkili olacağı,
- İstanbul merkezli bir oluşum olmaktan çıkıp gayri merkezi birçok şehirde aktif olan ve erişim sağlayan bir topluluğa dönüşmenin fayda sağlayacağı.
Görsel; Bigumigu