Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
The Syncopation of Automation [Kristal Elma 2014]

The Syncopation of Automation [Kristal Elma 2014]

IPG Mediabrands Küresel CEO'su Matt Seiler David Shing ve katılımcılarla birlikte programatik satın almayı tartıştı.

IPG Mediabrands Küresel CEO’su Matt Seiler David özel konuğu AOL’den David Shing ve katılımcılarla programatik satın almanın potansiyellerini tartıştı. 

2012’de ajanslarındaki medya satın almalarının %50’sini iki yıl içinde otomasyonlaştırma amacıyla bilinen Seiler videoyu da bu kapsama almıştı. Tam bu noktada Shing’le konuşurken partnerleri AOL’in geçen yıl açtığı programatik video reklam platformu 
Adap.tv örnek gösterildi. Üçüncü yılda da, yani sırada, TV var. Bu konuda görüşmelerini sürdüren Seiler TV kısmının yöntemi doğru bulsa da uygulamaya genel olarak direnme halinin olmasını çok olağan buluyor. Neticede bu işe başlarken yönetimin ve iş modelinin neredeyse komple değiştiği bir süreç söz konusu. Bir taraftan geleceğe odaklanan, açık fikirli TV’cilerin de olduğunu işaret ediyor.

Shing de bu yöntemle beraber yenilenen organizasyon modellerinde mühendis ve ürün uzmanlarının göz önünde olduğunu söylerken bir endişesini paylaştı. O da programatik satın almanın daha ucuz olması veya olacağına dair bir algının oluşması. 

Şimdiye kadar geleneksel envanteri programatik üzerinden satmayı deneyenler arasında A+E Networks, AOL, Cablevision, Clear Channel Media and Entertainment, ESPN and Tribune bulunuyor. Bu yöntemi en iyi uygulayan şirketlere örnek sorulduğunda ise Seiler Google dışında, Coca Cola’nın Brezilya’daki çoklu mobil reklam kampanyaları için gerçek-zamanlı fiyat verme (real-time bidding) 
platformunu söyledi. 

Sohbet boyunca programatik satın almanın korkutucu yanları, bu yöntemden yararlananlar, yöntemin yaratıcılığa elverişli olup olmadığı gibi pek çok konu tartışıldı. Ancak Seiler ve Shing’in en kaydadeğer mesajına göre önemli olanın amaçlarınızın ne olduğu. Programatik satın almada para var, algısı yaratıp insanları harekete geçirme derdinde değiller.  

Kristal Elma dışında Seiler ve Shing ikilisi Cannes 2014’te Shingerview için bir araya gelmiş, burada da soru soran taraf Shing olmuştu.

Görsel: Bigumigu