Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
The Future of Storytelling in Cinema [Kristal Elma 2014]

The Future of Storytelling in Cinema [Kristal Elma 2014]

Mars Cinema Group CEO’su Kurt Rieder, The Third Floor Inc. CEO’su Chris Edwards ve Framestore’un CEO’su Jon Collins hikayelerin ve görsel hafızanın sinema üzerindeki etkilerini tartıştı

Sinema endüstrisi günümüzde diğer yaratıcı endüstrilerle dirsek teması kurarak ilerliyor. Ortak verilerden oluşan entellektüel bilgi havuzu sunulan içeriklerin geniş kitlelere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Geçmişte aynı içeriğin sinema, video oyunlar, çizgi romanlar ve romanlar içinde kullanımında farklılık görülüyordu. Bu durum da her farklı mecra için yapım öncesi aşamasının sıfırdan geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Bu gelişim süreci yerini ortak veri havuzuna bıraktığında ise sürecin her aşamadaki maliyeti azalıyor.

Karmaşık ve yüksek maliyetli yapımlar ayrıntılı taslak ve plana ihtiyaç duyar. Ve sürecin işleyişini kolaylaştırır. Yapım öncesi aşamasının geliştirilmesi bu noktada hayati öneme sahiptir. Aynı ayrıntılı taslakların kullanılması ise ortak bir hayran kitlesi oluşmasına yardımcı olur. Ortak bilgi ve plan, yapımın tüm mecralarda aynı tabanda bulunmasını sağlar. Bu durum herkese yardımcı olup bilginin değerini arttırır.

Yapım öncesi aşamasında yapılan plan ile birlikte üç boyutlu canlandırma ve simülasyon tekniği yapım sürecini hızlandırıp bütçenin etkin kullanılmasını sağlıyor. Günümüzde kimse ucuz görünen bir şey için para vermek istemiyor. Bu noktada ise verimlilik ve dijital canlandırmaların önemi ortaya çıkıyor. The Past, Present & Future of Future of Visualization isimli seminerde Chris Edwards konunun detaylarından bahsetmişti.

Görsel efektler her zaman büyük ve ihtişamlı olmak zorunda değil. Oyuncuların dövmelerinin rolleri için kapatılmasını sağlayan teknoloji yine görsel efektlerdir. Charlie’nin Çikolata Fabrikası filmindeki sincapların BBC tarafından eğitildiğini yansıtılmıştır medyaya. Ancak o sincapları Framestore görsel efektler kullanarak yapmıştır. Markaların reklam stratejileri için ise açılan yeni bir kapıdır görsel efektler. Görsel efektler kullanılmasaydı bir dizinin veya filmin bir sahnesi için yapım ekibinin dünyanın başka bir noktasına yolculuk yapması gerekirdi. O sahneyi çektikten sonra ise farklı bir noktada bir başka sahneyi çekmek zorundalardır. Ancak görsel efektler sayesinde bunlar modellenip veritabanına kaydediliyor. Böylece o mekanda geçen bir sahne varsa kolayca modellenip kullanılabiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ww397zgRFwY
Görseller; Bigumigu Video; HBO