Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Creativity, Content and Context: Unlocking a Landscape of Possibilities in OOH [Kristal Elma 2014]

Creativity, Content and Context: Unlocking a Landscape of Possibilities in OOH [Kristal Elma 2014]

Açık hava reklam ajansı olan Talon’un CEO’su Andy Tilley seminerinde açık hava reklamlarının potansiyelini ve dezavajlarını açıkladı.

İnsanlar gününün büyük bir kısmını evinde değil dışarıda geçiriyor. Gelişen toplum kültürü ise şehirlerin büyümesini ve metrekare başına düşen birey sayısını yükseltiyor. Açıkhava reklamları uygarlıkların gelişimi ile birlikte büyüyor ve genişliyor. Bu duruma karşıt görüş olarak teknolojinin gelişmesini ve insanların ihtiyacı olan verilere rahatça ulaşabilmesi gösterilebilir. Lakin teknoloji bizi evimizde kalıp dışarı çıkmadan yaşamızı istemiyor. Bizi hareket halinde olmamızı sağlayarak gelişiyor. Kristal Elma’nın 2. gününde James Chandler, Darth Vader vs Wearable Technology isimli panel’de teknolojinin üçüncü dalgasının giyilebilir teknolojiler olacağını ve bizimle birlikte her yere geleceğinden bahsetmişti.

Teknolojinin günümüzde yaptığı en büyük sıçrama olan akıllı telefonlar ve tabletlerin de kullanımı evde değil açık alanda artıyor. 2005 yılında insanlar etkinlikleri izlerken günümüzde akıllı telefon ve tabletlerle etkinleri kaydedip veri haline getiriyor. Bu davranış biçiminin yaygınlaşmasını ise birbirini besleyen teknolojiler sağlıyor. NFC, Wi-Fi, Bluetooh, Paypass, 3G, 4G, 5G ve yakında 6G ile mobil cihazlar her yerde internete erişebiliyor.

Açık hava reklamları söz konusu olduğun limitlerinizin sınırı gökyüzü değildir. Limitleriniz, yaratıcılık ve inovasyonların kolektif bilinç içerisinde tıkandığı noktadır. Açık hava reklamlarında çevrede bulunan materyaller yeterli değilse onları istediğiniz şekle sokabilirsiniz.

Zamanın her döneminde iyi fikirler değer görmüştür ve bunu korumuştur. Teknoloji ise bunu sadece kolaylaştırmıştır. Fikir bulma aşamasında önemli olan konu bireyin mutlu olmasıdır. Mutlu olduğunda beyin otomatik olarak dopamin salgılamaya başlar. Bu hormon ise mutluluğu arttırır ve verimli düşünmeyi sağlar. Bu koşullar altında bulunan fikir de iz bırakır. Diğer taraftan reklam ile karşılaşan bireyleri de olumlu etkileyerek hafızalarında reklam için yer açar. Yeni, farklı ve alışılmamış fikirler bu nedenle birey, ajans ve marka için önemlidir.

İçerik ve ortam hazırlanırken incelenmesi gereken pek çok değişken vardır. Zaman ve hava durumu, çevre, model, bireylerin sosyal durumları, teknoloji ve yer. Tüm bunlar başarılı bir reklamın doğru aktarılabilmesi ve akılda yer edinmesi için önemlidir. İçerik hazırlanırken ortam koşulları göz önüne alınmalı ve ona göre içerik üretilmelidir. Bu sayede reklam, doğru ve hızlı bir şekilde kullanıcıya ulaşabilir.

Andy Tilley, Kristal Elma için hazırlanan hava limanındaki bagaj karşılama alanındaki açık hava reklamından oldukça etkilendiğini de dile getirdi. Belirttiği değişkenlerin tamamına uyum sağlayan bu çalışma ile Türkiye’ye adım attığı ilk dakikada karşısına çıkmasının bir uygulama başarısı olduğunun altını çizdi.

Görseller: Bigumigu