Robotlar ameliyatlarda önemli bir rol oynuyor. Hassasiyet ve yüksek kontrol gerektiren ameliyatlarda doktorların işlerini kolaylaştırıyor. Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen tenis topu büyüklüğündeki yeni robot da hassas görevler için biçilmiş bir kaftan. Mikroskobik ölçekte gerçekleştirilen ameliyatlarda hareket kabiliyetiyle bu alanda daha fazla gelişmelere yol açacak.
Hassas ameliyatlar için geliştirilen minik robot
Oldukça ufak boyutlara sahip cerrahi robot tasarımsal açıdan 2014 yılında Harvard ve MIT’deki bir grup mühendis tarafından geliştirilen kendi kendine katlanan robota oldukça benziyor. Harvard Wyss Enstitüsü ve Sony Corporation tarafından geliştirilen küçük cerrahi robotun adı mini RCM. Tıpkı 2014 yılında geliştirilen robot gibi origami sanatından esinlenilerek tasarlanıyor. Öncekinden farklı olarak cerrahi operasyonlarda kullanılmak üzere geliştiriliyor. Ameliyat robotu mini RCM üç doğrusal düzlemde hareket etmesini sağlayacak bir mekanizmaya sahip. Robotun bağlı olduğu kontrol mekanizması sayesinde doktorlar minik hareketleri rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
El ile gerçekleştirilen ameliyatlara göre daha hassas ve verimli
Robotu mikroskobik izleme testine tabii tutan araştırmacılar el ile gerçekleştirilen ince hareketlere oranla yüzde 68 daha verimli bir sonuç alıyor. Küçük bir göz küresi operasyonunun bir benzerini yaratarak makinenin ameliyatlar için nasıl sonuç vereceği de inceleniyor. Cerrahi robot hassaslığı sayesinde göz küresinin arkasındaki küçük damarlarda ince işlemler yapabiliyor. Damarlara sıvılar başarılı bir şekilde enjekte ediliyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi araştırmacıların esnek robotlarda kullanılmak üzere geliştirdiği esnek, hafif ve iletken metalik malzeme de mini RCM üzerinde etkin bir şekilde kullanılabilir gibi duruyor.
Bir demir para ağırlığındaki tenis topu büyüklüğündeki robotun ameliyathanelerde kullanılması için hala geliştirilmesi gerekiyor. Ancak boyutu ve ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda ameliyathanelere kurulumu diğer cerrahi robotlara göre oldukça rahat ve kolay olacak gibi gözüküyor.
Görsel: Wyss Enstitüsü, Vimeo