Sahra altı Afrika, Güney Doğu Asya’daki içilebilir su sorunu bireyin alım gücünün düşüklüğü ve bu devletlerin alt yapı çalışmaları için gerekli kaynakları sağlayamaması sebebiyle araştırmacıları maliyet etkin çözümlere zorluyor.
Çalışmaları Water is Life ve İDE yardım kurumlarıyla birlikte yürütülen “Drinkable Book” (İçilebilir Kitap) projesiyle, yerel halka temiz su kullanımının önemini hatırlatan kitabın bakır ve gümüş iyonları ile dolu yaprakları en kötü koşullardaki suları bile etkin şekilde filtreleyerek, suyun içindeki bakteri seviyesini Amerika Birleşik Devletleri’ndeki musluk suyu seviyesine getirebiliyor.
Bir sayfanın 100 litre suyu bakterilerden arındırdığı, bir kitabın bir insanın 4 yıllık temiz su ihtiyacını karşılayabildiği düşünülürse, bu çözüm çok büyük potansiyel barındırıyor. Ancak önce laboratuvar ortamında, ardından içme suyu sıkıntısı çekilen bölgelerden alınan yoğun bakteri barındıran sularda kitap kendini bakterilere karşı kanıtlasa da, virüsler, parazitler gibi diğer hastalık yaratma kapasitesine sahip organizmalarda test edilmiş değil. Bir ikinci nokta; halkın ürünü en efektif şekilde kullanabilmesi için yöntemler ve belki aparatlar geliştirilmesi zorunluluğu. Bu problemleri aşıp ürünü seri üretine sokabilmek projenin bir sonraki fazını oluşturuyor.
Görsel; Youtube