Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Telifsiz Görseller İçin Arama Motoru: Public Work

Telifsiz Görseller İçin Arama Motoru: Public Work

Public Work, kamu malı niteliğindeki illüstrasyon, diagram, resim ve fotoğraflardan oluşan 100.000'i aşkın görsel arasında arama yapma imkanı sunuyor.

Görsel arama motoru Public Work; New York Halk Kütüphanesi, Metropolitan Sanat Müzesi gibi dijital arşivini halka açan kurumlardan gelen 100.000’den fazla “telif hakkı olmayan” görseli içeriyor. Hızlı ve pratik bir arayüze sahip olan arama motoru, muhtemelen ilgili görselleri (hem görsel hem de içeriksel açısından) otomatik olarak kategorilere ayırmak ve önermek için yapay zekayı kullanıyor.
 

Kültürel mirasın içinde tek bir noktadan arama yapmak

Görsellerin üzerine tıklayıp büyütebiliyorsunuz veya doğrudan indirebiliyorsunuz. Bu arama motorunun olumsuz tarafı, kaynak bulma ve ilişkilendirmelerinin pek iyi olmaması. Görsellerin sol altında çıkan info (i) işaretini tıkladığınızda belirli bir miktar hap bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Ancak dijital arşivlerdekine kıyasla çok az bir bilgi karşınıza çıkıyor.

Public Work‘un en ilginç yönlerinden biri ise öneri olarak ziyaretçinin karşısına çıkardığı kategoriler. Bunların arasında “gecea dans”, “peri masalları” ve “saykodelik diagramlar” gibi örnekler bulunuyor.

Tüm dijital arşivlerin zamanla bu arama motoruna dahil olması gerçekten herkesin bu kültür mşrasından faydalanması adına çok olumlu sonuçları olacaktır. Ücretsiz olarak tüm dünyanın erişimine ve kullanımına açılan dijital arşivlere buradan erişebilirsiniz. Birkaç tanesini haberin en alt bölümünde görebilirsiniz.

Dijital Sanat Arşivlerini Tarayan Yeni Arama Motoru: Artvee

Picasso’nun Daha Önce Halka Açılmamış Eserleri İnternet Üzerinden Erişime Açıldı

Minyatürlerle Bezeli 700 Yıllık El Yazmaları Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Getty Müzesi 80.000’i Aşkın Sanat Görselini Ücretsiz Kullanıma Açtı

Görsel: Public Work


Bigumigu Yazarı
| GENEL