Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Telefon Ekranındaki Mikroorganizmalarla Pac-Man Oynamak İçin Tasarlanan Kendin-Yap Mikroskop

Telefon Ekranındaki Mikroorganizmalarla Pac-Man Oynamak İçin Tasarlanan Kendin-Yap Mikroskop

Mikrobiyoloji çoğu insanın eğlence anlayışına uygun olmayabilir ama Stanford Üniversitesi, LudusScope adlı kendin-yap proje bunu değiştirmek için adım attı.

Stanford Üniversitesi LudusScope ile özellikle tek hücreli organizmalar üzerinde yapılan araştırmaları daha etkileşimli ve keyifli hale getirmeyi amaçlanıyor. Proje, üniversitenin biyomühendislerinden Ingmar Riedel-Kruse tarafından geliştirilmiş.

LudusScope’u, 3B baskı yöntemiyle yapılan bir akıllı telefon mikroskopu şeklinde tanımlamak mümkün. Çoğumuzun biyoloji derslerinden anımsayacağı Öglena isimli mikroorganizmayı kendi akıllı telefonumuz üzerinde gözlemlemeyi sağlıyor. Hatta gözlemcinin Öglena ile Pac-Man ya da futbol oynayabilmesini de…

Oyunlar, Öglena’nın ışığa doğru hareket etme davranışınıyla şekillendirilmiş

Araştırmacılar bu projeyle eş zamanlı olarak Pac-Man ve futbol oyun platformlarını da kullanıma sunmuş. Pac-Man oyunu sırasında, o anda hedeflediğiniz bir Öglena dostunuzu, labirentin içinde LED ışıkla yönlendirerek bir noktadan başka bir noktaya sürükleyebiliyorsunuz. Bu açıdan tam anlamıyla bir etkileşim söz konusu olduğunun bir kez daha altını çizmekte fayda var. Futbol oynarken de Öglena’nızı kaleye ışıkla yönlendirerek puan kazanıyorsunuz.

Mikroskobu hazır olarak satın almak isteyenler için bu oyun setinin maliyeti en fazla 100 dolar iken, herhangi bir baskı merkezine gidip 3B baskı cihazıyla çıktı alındığında bu maliyet 60 dolara kadar düşebiliyor.

Görsel: YouTube