Dünyanın kahveye karşı olan bağlılığını göz önüne alarak günlük kahve tüketimimizi düşününce her gün öğütülen kahve miktarını da tahayyül edebilirsiniz. 2005 yılında bu konuya kafa yorarak araştırmalar yapmaya başlayan Singtex CEO’su Jason Chen, öğütülmüş kahve kabuklarını kullanarak kıyafet üretmenin formülünü buldu.
3. nesil kumaş üreticisi olan Singtex ile birlikte Jason Chen’in hayatı zaten kumaşlar ve tekstil dünyanın dinamikleriyle donanmış durumdayken eşi Amy ile konuşurken bir anda ortaya çıkan kahve kabuklarını değerlendirme fikri, 4 yıllık araştırma ve 1,7 milyon dolarlık yatırımla birlikte neticeye ulaşmış. S.Cafe isimli bir marka yaratarak tüm fikrini bu marka üzerinden devam ettiren Chen, üretim sürecini tamamen sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm üzerine kurmuş.
Üretim aşamaları sırasıyla şu şekilde işliyor; Pet şişeleri geri dönüştürerek içindeki polyester açığa çıkıyor. Öğütülmüş kahveler de polyester ile bir araya gelerek kahve ipliklerini oluşturuyor. Kahveyle örülmüş iplikler de işlenerek kumaşa dönüşüyor ve sonrasında da kıyafetler ortaya çıkıyor.
Bir tişörtün üretimi için 3 kupa kahve çekirdeği ve 5 geri dönüştürülmüş pet şişe kullanmak yeterli oluyor. Ve S.Cafe şu anda Patagonia, North Face, Timberland, REI, Adidas, American Eagle ve Victoria’s Secret gibi dünyanın en büyük açık hava ve iç giyim markalarıyla çalışıyor.
Bu teknolojinin üretilmesiyle dokunduğu ve fark yarattığı bir de örtük nokta var. Hem kahveler hem de plastiğin geri dönüşümünün yanı sıra kıyafet üretimi için pamuk kullanılmadığı için pamuk ipliğin yetişmesi için gerekli olan litrelerce suyun da tasarrufu sağlanıyor. Bir tişört için gerektiği pamuğun ihtiyaç duyduğu su miktarı 2.700 litre iken bunu 3 kupa kahve ve 5 pet şişeyle de yapmak mümkün. Çünkü başka bir dünyada mümkün.
Görsel: Clarissa Wei, Munchies